"При усложняване на обстановката у нас, за справяне с пожарите е възможно да се потърси помощ от летателна техника по линия на механизма за координация и сътрудничество за гражданска защита на ЕС". Това заяви служебният премиер Стефан Янев при пристигането си в Старосел, цитиран от Министерския съвет. Днес в Народното събрание стана ясно, че страна ни разполага с един хеликоптер за гасене на пожари, като можем да пригодим още два в рамките на седмица.

В селото бе обявено частично бедствено положение след като седем къщи и половината от землището изгоряха в разразилия се вчера пожар. Премиерът подчерта, че държавата ще помогне в рамките на бюджета и ще бъде осигурено и финансиране за възстановяване на засегнатата инфраструктура.

40 пожара са загасени в страната от началото на деня

40 пожара са загасени в страната от началото на деня

Кърджали, Ямбол, Пловдив, Ловеч, Велико Търново, Смолян, София-област, Кюстендил и София.

"Тук сме, защото държавата трябва да е при хората - независимо къде, независимо по какъв повод. За да помогнем, с каквото е необходимо. Добрата новина е, че ситуацията е овладяна", каза Янев.

90-годишната баба Мария Нейчева от Старосел се опитала сама да изгаси дома си. Тя разказа как е звъряла на пожарната: "Елате, че изгоря къщата ми. Хабер - йок", каза жената пред БНТ.

Служебният премиер Янев изтъкна, че в рамките на блиц контрола в Народното събрание днес е очертал необходимостта от нова държавна структура, която да разполага не само с медицински, но и с противопожарни хеликоптери, както и с хеликоптери за търсене и спасяване.

Ще има ротация на хората, които следят обстановката. "За местните хора тревогата остава, опасността е налице, тъй като при горещо време и промяна на вятъра - на посоката и силата му, е възможно да се събудят и стари огнища", каза премиерът. Той отново призова българските граждани да бъдат внимателни.

"Хората трябва да бъдат бдителни, защото огънят не пита кой от кое село е, кой е направил грешка и откъде е тръгнала искрата. Важно е и да взаимодействат с местните власти, с централната власт, с органите на МВР, така че да не се допускат пожари. А ако се разгорят, да се потушат възможно най-бързо", допълни премиерът.

Пожарът от Пехчево в РСМ доближава българската граница

Пожарът от Пехчево в РСМ доближава българската граница

Огънят е на 2 км. от българската граница

Областните и общинските щабове за намаляване на риска от бедствия вече прилагат превантивни мерки в районите, където е необходимо, изтъкват от МС.

От днес влиза в сила и заповедта на министъра на земеделието, храните и горите Христо Бозуков за прекратяване на всички дейности по почистване на земеделски земи.

В Старосел министър-председателят се запозна на място с актуалната обстановка след избухналия вчера пожар. Заедно с него в Старосел бяха директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, заместник областният управител на Област Пловдив Даниела Николова и кметът на Община Хисар Пенка Ганева.

Припомняме, на спешно заседание в Министерския съвет вчера беше взето решение да спрат всички дейности по почистване на земеделските земи и стърнищата, които често са предпоставка за пожари. Поне до средата на август ще остане критично положението заради високите температури, засушаването и вятъра, предупреди главен комисар Николай Николов.

България вече даде две жертви в борбата със стихията.

Само за днес в страната са загасени 40 пожара. Жителите на пловдивското село Кръстевич, което от седмици се бори с безводие, твърдят, че са имали шанс да се справят бързо с пожара, който обхвана и Старосел, но чешмите са сухи и така е изгоряло туристическото стопанство.