Очертава се тежка пленарна сесия. Това заяви президентът Румен Радев в парламента в обръщение към българския народ и Народното събрание.

По думите му всяка нова сесия е заредена с надежда и очаквания. Той изрази надежда и депутатите да са заредени с енергия.

Времето за промяна неумолимо изтича, изтъкна президентът. Затова той иска сега депутатите да се концентрират в този сесия за важните за бъдещето на страната решения. Или апатията ще продължи да владее страната, или улицата ще помете статуквото, смята още държавният глава. 

Осмата пленарна сесия е под знака на местния вот, призна Цвета Караянчева

Осмата пленарна сесия е под знака на местния вот, призна Цвета Караянчева

Въпреки противопоставянето депутатите да запазят добрия тон, зове тя

България трябва да се превърне в нормална европейска държава, каза Румен Радев. Той иска институциите да работят съвместно и отговорно в интерес на хората.

Предстои приемането на бюджета, както припомни държавният глава. Той посочи, че няма да дава оценка на управлението на страната. България продължава да губи най-ценното си богатство - хората, притеснен е президентът.

Нинова спира Борисов да раздава държавни пари през джипа

Нинова спира Борисов да раздава държавни пари през джипа

Все по-малко чуваме да се говори за производство, притеснена е тя

Когато властта постепенно се отнема от народа и се концентрира в определен кръг хора, те я превръщат в безконтролна. При такава власт няма просперитет, изтъкна Румен Радев.

По мнението му е нужна промяна. Институциите трябва да са по-прозрачни и отворени. Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, каза президентът.

Такава промяна не може да дойде от един човек, от една партия. Радев настоява за промяна на начина на упражняване на властта.

Той иска ефективен парламентарен контрол върху изпълнителната власт

ДПС готови да се бият за конституционните права на хората

ДПС готови да се бият за конституционните права на хората

Страната има нужда от програма за догонващо развитие, каза Карадайъ

Държавният глава иска премиерът Бойко Борисов да представя за одобрение в парламента управленската програма. Той иска министър-председателят поне веднъж месечно да идва в пленарна зала, както и да отчита постиженията на властта.

Румен Радев иска възстановяване на блиц контрола. Парламентът трябва да се противопостави на безконтролното харчене на изкуствено създаден излишък от управлението. 

ГЕРБ ще информира президентството кои приоритети са реализирани и по кои предстои работа

ГЕРБ ще информира президентството кои приоритети са реализирани и по кои предстои работа

Изглежда знаменателно, че бяхме уважени от присъствието на президентската институция, каза Дариткова

Все повече закони се изменят кардинално с преходни и заключителни разпоредби, притеснен е още държавният глава. Това внася непредвидимост в законодателния процес, по думите му.

Отдавна е назрял моментът за по-голяма инициативност и независимост на местната власт, поиска Румен Радев. В момента общините зависят от благоволението на правителството, смята той.

Държавният глава иска усъвършенстване на закона за референдума. Той настоява за облекчаване на условията за гражданското участие. Да се обмисли и гражданското сезиране на КС, съветва още президентът. Такава практика има в редица европейски страни. 

Марешки призова президента да се включи в надпреварата за София

Марешки призова президента да се включи в надпреварата за София

Посъветва и да си видят кадрите в правителството

Радев иска въвеждане на машинното гласуване. Не само че трябва да бъде ускорено въвеждането на електронно дистанционно гласуване, но трябва да вървим и по-нататък, иска той.

Президентът предлага българи, родени в чужбина да могат да се кандидатира за депутатите и за президент и вицепрезидент, нещо което сега е невъзможно според конституционните разпоредби. 

Патриотите с поглед към края на управлението

Патриотите с поглед към края на управлението

Разширяване пределите на неизбежната отбрана искат "Обединени патриоти"

Това щяло да ги стимулира да се завърнат в страната и да модернизират икономиката ни. Не било справедливо да не участва в политическия живот на страната, още повече, че внасяли повече средства в страната от преките чуждестранни инвестиции.

Необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност в малките населени места изискват законодателните и контролни функции на парламента да се съсредоточат върху справедливостта, по думите на държавния глава. 

Всички атакисти напускат Обединените патриоти

Всички атакисти напускат Обединените патриоти

Парламентът станал приют за провалени политици, смята Нотев по адрес на Симеонов

Повече решителни законови и финансови мерки в образованието, иска още Румен Радев. Това няма как да се случи, ако не осигурим икономически растеж, убеден е той.

Трябва да преодолеем драматичният срив в преките чуждестранни инвестиции, подчерта президентът. Той отново поиска безкомпромисни мерки в борбата с корупцията.