Президентът Румен Радев откри церемонията по връчване на четиринадесетите годишни награди "Най-голям корпоративен дарител", организирана от Българския дарителски форум.

С кратка реч той анализира дарителството в страната.

"Фактът, че отново сме заедно, е знак, че дарителството има здрави корени в нашето общество, те водят назад към нашето възраждане, към съграждането на България, когато се е знаело, че имането има смисъл, само когато го влагаш в градеж в служба на обществото. Мисълта за градеж, а не за грабеж е владеела умовете на нашите видни общественици и управници от онова време. Затова и българите продължават тази традиция и днес", каза Радев.

Той подчерта, че сега всеки дарява според възможностите - затова няма малки и големи.

"Защото дарителството не означава да дадеш финансови средства, а да имаш осъзнат подход към проблемите на другите. На фона на намаляващите случаи на дарения за последните 5 години и в сянката на приближаващата може би рецесия, е важно, че расте броят на непаричните дарения, хората даряват все повече вещи, даряват време и труд", каза в словото си президентът.

"Какъв по-добър пример от влагането в наука и образование... Затова расте и делът на инвестициите в институции, които образоват и в хора, които имат амбицията да се образоват.

Ние имаме нужда от образовани хора, защото образованият човек трудно се поддава на популистки внушения и е брониран срещу ежедневните бомбардировки с новини за небивал икономически и социален напредък и не позволява да му сложат розови очила. Той мисли и търси проблемите в обществото и най-добрите методи за решаването им", заключи Румен Радев.