Патриотите са доволни, че за първи път получавали положителна оценка в качеството си на европейски националистически формации.

На брифинг след консултациите при президента Румен Радев тримата съпредседатели - Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров, споделиха, че срещата е преминала в благожелателен дух. Отчитат голям процент съвпадение на изразените тези.

Припомняме, че държавният глава стартира консултациите с представители на парламентарно представените партии преди връчването на мандат за съставяне на правителство. Първата среща на Радев бе с лидера на "Воля" Веселин Марешки, който все още се надява да получат покана за участие във властта.

Втората среща бе с представителите на ДПС, които се обявиха за програма за управление до края на европредседателството ни.

ДПС подкрепят програма за управление до края на председателството на ЕС
Обновена

ДПС подкрепят програма за управление до края на председателството на ЕС

Не държатда участват в изпълнителната власт

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че в самото начало президентът Радев е поздравил патриотите за смелостта, с която се ангажират в този важен момент със съставяне на правителство в коалиционен формат. Той информира, че след като президентът се е запознал с тяхната програма, а впоследствие и със стратегическите приоритети за периода 2017-2021 г., споделил техните приоритети и се солидаризирал с тяхната програма.

Пожела ни стабилност, каза още Валери Симеонов и допълни, че Радев им е обещал подкрепа във всяко добро и полезно за България начинание.

Марешки още очаква покана за влизане в управлението

Марешки още очаква покана за влизане в управлението

Бързи избори са пагубни, обединени Марешки и Радев

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров добави, че за първи път при срещи при президента получават като патриотични формации положителна оценка, че са европейски националистически организации.

"Това не се е случвало досега и аз се радвам, че имаме държавен глава, който оценява патриотичните идеи като положителни, а не като екзотика", допълни Сидеров.

Вижданията им с президента съвпадали по отношение на необходимостта от стабилност - без нови предсрочни избори. Сидеров пожелал да няма разминаване в позициите на държавния глава и на правителството, особено по теми, свързани с външната политика. Той изрази надежда връчването на мандата след срещите с ГЕРБ и БСП да стане максимално бързо.

От своя страна лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че са представили целите си при участието във властта, свързани със създаване на стабилно и работещо правителство, което да изкара четиригодишен мандат. Той посочи, че за последните осем години имаме шест правителства, които не са изкарали пълен мандат.

Основен наш стремеж е внасяне на спокойствие в обществото и търсене на национален консенсус по няколко важни за страната теми, допълни Каракачанов.

Сред темите патриотът визира демографската криза и мерките за преодоляването й, вътрешната сигурност и битовата престъпност, проявите на радикални политически религиозни течения, темата за отбраната, състоянието на Българската армия. Красимир Каракачанов отбеляза, че въпросът не е само в превъоръжаването й, а за мотивацията на военните, както и моралният компонент. Доходите и икономическата политика са четвъртият приоритет. Петият приоритет е темата със суверенитета и пресичането на опитите за вмешателство във вътрешните работи.

Каракачанов изтъкна, че се надява, след създаването на правителството, правителството и институцията на президента да работят ръка за ръка.

ГЕРБ и ПФ с по двама вицепремиери

ГЕРБ и ПФ с по двама вицепремиери

Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов...

Във връзка с преговорите за съставяне на правителство и готвеното коалиционно споразумение, Валери Симеонов коментира, че ще положат усилия до края на месеца да имат подписано споразумение с ГЕРБ.

Що се отнася до връчването на мандата на първата политическа сила - ГЕРБ за съставяне на правителство, Симеонов коментира, че президентът Радев е споделил, че това ще стане до края на тази седмица.

Относно критиките на президента Радев за оградата с Турция, Валери Симеонов заяви: "естествено, че го коментирахме". Г-н Радев заяви, че ще потърси допълнителна информация, че ще има допълнителни проверки, за да се установи истината по това твърдение.

"Там въпросът остава отворен", констатира Симеонов. Патриотът е споделил, че на места оградата е едноредова по причина на това, че времето е напредвало.

"Към ранната есен на 2015 г. на съвещание в МВР в присъствието на областните управители взехме решение, там, където условията не позволяват двуредова и където има засилване на потока, тъй като той се променяше географски, трябва да се осигури изграждането на единична ограда. Тя вече е факт", коментира Симеонов.

Той коментира още, че ако е необходимо на някои места може да се направи и двуредова ограда.

"Нека не забравяме, че имаме една сериозна сума, два пъти по-голяма от стойността на оградата, която е предоставена от ЕС за технически съоръжения, които могат да направят това изключително сигурно и сериозно съоръжение - да бъде достатъчно добре защитено и гарантирано", заяви Симеонов.

Дотук няма никакви факти, свързани с това, че има злоупотреба, категоричен бе патриотът.