Президентът Румен Радев се готви да наложи вето и върху антикорупционния закон, чието разглеждане в момента тече в пленарна зала. Това стана ясно от коментара на Радев, който присъства на тринадесетия Национален иновационен форум, провел се под негов патронаж в София.

Въпросът с новия антикорупционен орган не се ограничава само до назначаване на неговото ръководство. Това отговори президентът Румен Радев на журналистически въпрос дали ще наложи вето на решението на депутатите именно те да контролират и назначават ръководството на новото антикорупционно звено.

И президентско вето отлага борбата с корупцията

И президентско вето отлага борбата с корупцията

Антикорупционното законодателство най-вероятно ще остане за догодина

"Някак си медийно това се преекспонира и излиза, че целият дебат около този закон е около назначаването. Изобщо не е в назначаването. Тук дебатът трябва да бъде за същността на този закон, за неговия дух. Мисля, че те не съответстват на очакванията на българските граждани и на здравия разум", заяви държавният глава.

Президентът подчерта, че с приетия закон не се работи за разкриването на корупционните схеми и модели, справедливостта в обществото ще се възстановява само чрез отнемане на незаконно придобито имущество, без акцентиране върху наказателното преследване.

Цветанов: Несериозно е да се говори за вето, а законът да не е приет

Цветанов: Несериозно е да се говори за вето, а законът да не е приет

Нека да бъдем сериозни, настоява зам.-председателят на ГЕРБ

"Инструментите, с които ще борим корупцията по този закон, са неефективни. Той не удря и по корумпиращите, те пак ще захранват корупцията и в същото време може да бъде използван и като бухалка за разправа с неудобните", посочи Румен Радев.

Държавният глава коментира, че няма за самоцел да назначава ръководството на антикорупционния орган, но е настоявал и продължава да настоява за баланс на властите. "Как се назначават големите трима в правосъдната система, как се назначават ръководителите на други важни държавни органи? Има баланс на властите, много ясно разписан при тяхното назначаване. А тук няма никакъв баланс", подчерта още президентът.

Остри спорове ГЕРБ-БСП още по заглавието на антикорупционния закон
Обновена

Остри спорове ГЕРБ-БСП още по заглавието на антикорупционния закон

Това е лъжлив закон, който няма да проработи, предупреждава Крум Зарков

Радев спомена, че вижда с каква ревност управляващите държат изрично те и само те да имат дума при назначаването. "Може да си отговорите сами на въпроса дали ще наложа вето", допълни президентът.

Припомняме, споровете около новия антикорупционен закон вървят от месеци наред, като имаше и два законопроекта - на управляващите и на този на БСП. Основната разлика обаче между тях е кой да назначава шефа на новия орган - парламентът или президентът.

По темата корупцията и борбата с нея през октомври месец се състояха и два Консултативни съвета по национална сигурност при президента Румен Радев, които също не завършиха със съгласие по темата.

Налагането на вето от страна на президента означава обаче, че амбицията на управляващите да приемат закона до края на годината няма да може да се осъществи.