За мен книгите и книжовността са стратегически ресурс на всяка нация. Това каза президентът Румен Радев по време на национален форум "Библиотеките днес".

Целта на форума е очертаване на пътя на развитие на библиотеките и превръщането им в съвременни информационни фондове. Оказва се, че през последните години българските библиотеки са успели да съхранят посещаемостта, но основен проблем се очертава изоставането и западането на библиотеките в малките населени места до 20 хиляди души.

Президентът Румен Радев определи институциите, наречени библиотеки като материалният носител на този стратегически ресурс.

"От библиотеките ние можем да разберем какви сме били. Можем да разберем къде сме в момента и много важно в нашите отношения към нашите библиотеки - можем да разберем какво е и нашето бъдеще. Именно библиотеките са институциите, където се създава, съхранява и предава през поколенията нашето интелектуално наследство, нашата духовност. Това е нещо много важно за нашата идентичност и цялост като общество", заяви Радев.

Във форума участват представители на над 450 обществени библиотеки, чиято цел е предоставянето на равен достъп до информация, възможности за придобиване на нови знания и умения от потребители.

"В сърцето на българина библиотеките имат особено място като носител на книжовността, защото тази книжовност е играла ключова роля във всички наши исторически фрагменти", посочи Радев.

Президентът продължи с реторичните въпроси: щяхме ли да имаме Златен век, щяхме ли да имаме Възраждане - съвременна българска национална идентичност и държава, ако го нямаше перото на Паисий Хилендарски?

Държавният глава определи като мисия на библиотеките дигитализацията на фондовете им. Според него важни задачи в процеса на дигитализация са привличането на младите хора да четат повече. "Най-голямата заплаха за нашето бъдеще това е да имаме млади и невежи, нечетящи и необразовани хора", изтъкна президентът Румен Радев. Той посочи, че е необходимо цялото богатство на библиотеките да бъде представено по подходящ за тях начин, така че да им е интересно и да имат моментален достъп до знанието.

Освен това Радев посочи, че библиотеките могат да бъдат силен противовес срещу фалшивите новини. "Библиотеките ще бъдат този център, който трябва да използваме много по-активно, за да се борим с фалшивите новини".

Като много трудна задача пред библиотеките Радев изтъкна превръщането на информацията в знание. По думите му без подкрепата на държавата тези задачи няма как да бъдат изпълнени.