Партиите трябва да знаят, че търпението на българите се изчерпва. Когато се правят тези тънки партийни сметки, трябва да се мисли най-вече за интересите на хората - това е смисълът на политиката. Това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Болярово и Тополовград.

По негови думи партиите трябва да докажат, че имат място в този парламент.

Той подчерта, че диалогът между партиите и президентската институция е важен, но много по-важен е диалогът между самите партии, които трябва да конструират едно стабилно управленско мнозинство.

Времето неумолимо изтича, предупреди държавният глава и заяви, че може да забави, но най-късно в петък трябва да връчи третия мандат.

Запитан за това на кого ще бъде връчен той, Радев заяви, че всички опции са възможни и изрази надежда, че времето, което е дадено, ще бъде използвано по най-добрия начин от партиите.

Относно възможността да се стигне до нови парламентарни избори президентът подчерта, че първо трябва да се изчерпят всички опции.

Ако парламентът все пак успее да приеме актуализацията на бюджета, преди да бъде разпуснат, държавният глава заяви, че пред България има множество предизвикателства. Той обясни, че отново ще има служебно правителство, което ще е в по-добри условия, защото ще има пари за преодоляване на кризата, но стратегическите решения могат да се вземат само от парламента.

Шансовете за съставяне на правителство са добри, убеден Хаджигенов

Шансовете за съставяне на правителство са добри, убеден Хаджигенов

ИСБГНИ няма да преговаря с ГЕРБ, но не изключва диалог с ДПС

Радев подчерта, че България е парламентарна република и допълни, че ако се сметне при хипотеза за следващи избори колко време парламентът няма да работи, това означава, че властта у нас не може да изпълнява нормалните си функции.

Той отказа да коментира варианта НС да се разпусне, преди да бъде актуализиран бюджетът.

"Служебното правителство формулира ясни приоритети за актуализацията на бюджета - укрепване на здравната система, помощ за бизнеса и охрана на държавната граница. Българският парламент е длъжен да се събрази с тези приоритети", категоричен бе Радев.

Митов: Липсата на разговори с ГЕРБ води до провал

Митов: Липсата на разговори с ГЕРБ води до провал

"Управлението в момента се извършва еднолично от президента Румен Радев"

Той обясни, че избори 2 в 1 са възможни, но за изпълнимост очаква ЦИК да даде своето категорично и експертно становище. Радев поясни, че до момента няма яснота дали технологично това е възможно. Процедурно погледнато такъв подход според него е против философията на българския конституционен модел.

"Трябва да се подходи много внимателно, да се помисли за всички възможни последствия от един такъв избор. Защото автоматично аз и г-жа Йотова се оказваме в много по-неизгодна ситуация. Тогава всяка партия, нормално, да издига свой кандидат, за да увлича максимално много гласове. Българският парламент трябва да намери баланса между това дали ще се спази духа на Конституцията, или ще се спестят пари. Защото едни отделни избори ще са 50-60 млн. лева отгоре", коментира държавният глава.

Според Радев политиците трябва да се притесняват дали българите ще откликнат на техния призив след тази електорална умора тази година и в рамките на по-малко от месец ще отидат три пъти на избори. Това ще е голямо предизвикателство и никой не се наема да прогнозира каква ще е избирателната активност, подчерта той.