Държавният глава Румен Радев разговаря с президента на Турция Реджеп Ердоган в рамките на срещата на върха на НАТО в Брюксел. По време на разговора Радев припомни на турския си колега, че е ред на нашата съседка да определи дата и да бъде домакин за провеждането на заседание на двустранната междуправителствена комисия по нерешените имуществени и социални въпроси, сред които е и въпросът за предоставянето на компенсации за имотите на тракийските бежанци.

Радев ще постави въпроса за тракийските бежанци пред Ердоган

Радев ще постави въпроса за тракийските бежанци пред Ердоган

Това няма да стане днес във Варна, а на среща в рамките на НАТО

В хода на разговора Радев подчерта, че Турция е важен съсед, партньор и съюзник на България и за нашите двустранни отношения е важно да не оставяме нерешени въпроси между нас, какъвто е този с компенсациите за имотите на тракийските бежанци.

Потомците на тракийските бежанци да виждат президентството като съюзник, иска Йотова

Потомците на тракийските бежанци да виждат президентството като съюзник, иска Йотова

Въпросът за тракийските бежанци да не отпада от дневния ред с Турция

По думите на президента България е готова да подпомогне финансово дейността на духовенството на конституционно признатите религиозни общности у нас. Радев също така благодари на Ердоган за оказаната от Турция подкрепа на страната ни за изплащане на заплатите на мюсюлманските духовници през годините, когато България не е имала такава възможност.

Държавният глава също така запозна своя турски колега с внесения в Народното събрание законопроект за промени в Закона за вероизповеданията. "От самото си встъпване в длъжност настоявам да има такъв закон и се надявам по време на дебатите в Народното събрание да бъде намерено най-доброто решение, което да насърчи интеграцията на различните религиозни общности в българското общество. Това включва и отделянето на финансови средства от страна на българската държава за техните потребности", заяви Румен Радев и уточни, че залогът за добрите отношения между двете страни е уважението към вътрешнополитическия процес, касаещ дейността на партиите и изборния процес.

Радев поддържа добросъседството в Турция

Радев поддържа добросъседството в Турция

Уважава турския избор, за да уважават те нашия

Двамата президенти бяха единодушни, че отчетените над 5.5 млрд. долара търговски обмен за 2017 г. не отговарят на възможностите на двете държави. Според президента Ердоган достигането на 10 млрд. долара е реална възможност и изисква общи усилия в тази насока.

"Естественото продължение на газопровода "Турски поток" е през България и двете правителства трябва да работят в конструктивен дух за това", призова още Радев.

Радев: Зависими сме и енергийно от Турция

Радев: Зависими сме и енергийно от Турция

Говори с Ердоган за взаимно уважение

След края на срещата Радев беше запитан защо е бил единственият президент на държава членка на ЕС на церемонията по встъпване в длъжност на президента Реджеп Ердоган. От своя страна той заяви, че неговият мандат не се дава нито от Европейската комисия, нито е избран от българското правителството. "Избран съм на този пост от българския народ и действам от негово име", посочи той.