Севлиево е на ограничителен режим на водата, а от три месеца снабдяването с вода на редица населени места в общината се осъществява чрез водоноски. За това сигнализираха на среща с държавния глава Румен Радев представители на Сдружение "Граждани за Севлиево".

На срещата на "Дондуков" 2, която се проведе по молба на неправителствената организация, беше изразено безпокойство от дългогодишното бездействие на отговорните институции, които многократно са били сезирани за проблема.

Според представителите на сдружението единствените отговори на предприетите досега инициативи - гражданска подписка от 10 000 души, апели, мирни протести и публикации в местната преса, са неизпълнени обещания и призив гражданите също да търсят възможности за справяне с проблема.

20 села в Севлиевско и 4 села в Габровско са на воден режим

20 села в Севлиевско и 4 села в Габровско са на воден режим

Заради продължително задушаване

Има реална опасност водоснабдяването да се превърне от инцидентен в системен проблем за страната ни и случилото се с Перник да се повтори не само в Севлиево, а и в Добрич, Шумен и в градовете и селата по Черноморието, заяви президентът.

Румен Радев се ангажира президентската институция да остане ангажирана с този въпрос.

По думите на държавния глава огромните средства, които се заделят за управлението на водите, следва да водят и до очакваните от обществото резултати.

Припомняме, бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г. За кризата с водата в Перник се разбра дни след местните избори, които бяха спечелени от БСП и Станислав Владимиров. Той обаче е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Според заключението от проверката на Районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова и производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата, тъй като касае престъпления по служба (безстопанственост) спрямо длъжностни лица от висок ранг - тогава се визираха минстрите на МОСВ и МРРБ.

Отчитано било едно количество вода към МОСВ от Перник, а било използвано друго без водомер

Отчитано било едно количество вода към МОСВ от Перник, а било използвано друго без водомер

Това съобщи екоминистърът Емил Димитров

През януари тази година започна подмяната на ВиК мрежата в Перник. 

На 27 януари стана ясно, че още двама души са се сдобили с обвинения заради водната криза в Перник. Това са бившият управител на ВиК -Перник Инж. Иван Витанов и временният кмет на Перник от 2019 Севделина Ковачева. 

Напомняме, че заради водната криза в Перник бе арестуван, бившият екоминистър Нено Димов, след което той подаде и оставка, която беше приета от премиера Бойко Борисов.

През март тази година стана ясно, че към МОСВ е било отчитано едно количество вода от Перник, а било използвано друго без водомер.