ГЕРБ да обяснят първо на българския народ. Това поиска президентът Румен Радев пред журналисти като отговор на поканата на властта да му разяснят промените в застраховането.
По Конституция президентът стои в края на законотворческия процес, изтъкна той.

Радев налага вето на закона за корпоративното подоходно облагане, съобщи лично държавният глава и обясни, че целта на ветото е депутатите размислят.

Румен Радев наложи вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане
Обновена

Румен Радев наложи вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

Данъкът върху старите коли не означава "замърсителят плаща", мотивира се Радев

Той не отговори категорично ще приеме ли среща и посочи, че не иска да се меси в законодателството на парламента.

Радев не даде еднозначен отговор ще наложи ли вето и на закона Пеевски, както зоват от Асоциацията на европейските медии. Без прозрачност и свобода на медиите не може да имаме и ефективна антикорупционна политика, каза държавният глава.

Президентът не коментира и очаквания доклад на ЕК по механизма за сътрудничество, който ще излезе днес.

Румен Радев не разполага с доклада на ЕК, но заяви, че като гражданин знае за нашата правосъдна система повече, отколкото един доклад от Брюксел.

Новите конституционни съдии положиха клетва

Новите конституционни съдии положиха клетва

Мандатът им ще бъде 9 години

Радев вижда политическа атака в прокурорската проверка срещу неговия кандидат за Конституционния съд.

Не съм изненадан, че се правят опити да бъде съживена една отдавна приключила прокурорска проверка, каза Румен Радев и се усъмни, че целта е политическа на настоящата атака. Той попита защо точно сега се повдига тази проверка.

Припомняме, че президентът Румен Радев номинира Атанас Семов за конституционен съдия. След номинацията стана ясно, че прокуратурата проверява отказа от разследване на Атанас Семов след сезиране от статия със заглавие "Двойни стандарти на "Дондуков 2".

Протестите пък били показателни за състоянието на страната.

Припомняме, и вчера държавният глава разкритикува управлението на ГЕРБ по време на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово по повод 100-годишнината от края на Първата световна война. 
"Властта всъщност наказва гражданите за бедността, която тя не успява да пребори. Не само това, но гласът на гражданите, техните болки и тревоги не се чуват, те някак си не достигат до управляващите", заяви президентът.

Това направи държавният глава и в обръщението си към нацията във връзка с 10 ноември, в което заяви, че демокрацията днес в България се нуждае от рестарт.