На официална церемония в Гербовата зала на президентството държавният глава Румен Радев удостои с ордени изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на културата и изкуството. Президентът връчи ордени "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие на проф. д-р Елена Кутева-Тъпкова, Мая Вапцарова и Татяна Сърбинска.

Ордени "Св. Св. Кирил и Методий" първа степен получиха журналистът и пътешественик Симеон Идакиев, както и Ваня Грашкина-Минчева, изпълнителен директор на Националния център за информация и документация.

Орден "Св. Св. Кирил и Методий" първа степен получи и Христо Димитров за големите му заслуги в областта на културата и изкуството, както и за популяризирането на българските традиции и фолклор.

В словото си президентът Румен Радев се обърна към наградените и заяви, че те продължават със завидна енергия да утвърждават идеали във времена на технологии и материален устрем. Вие творите и вдъхновявате към творчество в период на почти парализирани културни сцени, похвали държавният глава наградените.

Вие възпитахте в този дух многохилядна публика, вашите ученици и последователи, утвърждавате идеали във времена на технологии. Давате ни морална сила и надежда, че съзидателният ум и дух не могат да бъдат спрени от граници и кризи, подчерта Румен Радев.

Държавният глава им благодари, че продължават да разкриват неизчерпаемото богатство на българските духовност и култура. "С вашата високо благородна мисия вие запалвате нашите сънародници и чужденци в красотата на българските традиции и духовности. Желая ви още повече творчески успехи и да се множат вашите последователи. На добър час", завърши речта си президентът Радев.

От името на наградените Елена Кутева-Тъпкова заяви, че всеки човек се радва, когато оценят неговите труд и усилия. Мисля, че всички от нас са щастливи и горди, че получаваме това високо отличие, което носи имената на Кирил и Методий, покровителите на Европа. Всеки от нас се старае в своята област да допринесе за духовността на България и въобще за духовността, отбеляза тя.

Нашите усилия допринасят за съществуването на България, защото една страна, в която няма духовност, е обречена на гибел, каза още Кутева.