Присъединяването на България, както и на другите две страни кандидатки Хърватия и Румъния, ще има важен принос за консолидиране на сигурността в Европейския съюз. Това заявява президентът Румен Радев в писмо до германския канцлер Олаф Шолц, в което изразява признателността си за подкрепата на Германия за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство.

Припомняме, в понеделник германският канцлер потвърди, че България, Хърватия и Румъния покриват всички технически изисквания и изрази готовност да работи за пълноправното членство на страната ни в Шенген.

В писмото си Радев подчертава, че членството в Шенген е сред основните външнополитически приоритети на България и думите на Олаф Шолц са важно признание за ролята на страната ни като отговорен партньор в опазването на външната граница на ЕС.

Германия иска България в Шенген

Германия иска България в Шенген

Според Шолц България, Румъния и Хърватия отговарят на изискванията за членство

Според него е особено важен и настоящият контекст на множество предизвикателства пред архитектурата на сигурност в Европа.

Той подчертава, че България продължава активните си усилия и диалога с всички свои европейски партньори за осъществяването на външнополитическия ни приоритет за членство в Шенген.

Президентът допълва и че страната ни очаква постигане на положително решение на Съвета на ЕС до края на годината.

Припомняме и че преди дни от българското външно министерство съобщиха, че служебният кабинет е стартирал активен диалог със скептично настроени държави.

Проверка от ЕК идва за Шенген

Проверка от ЕК идва за Шенген

Министерство на външните работи очаква през декември страната ни да бъде приета

През септември у нас ще пристигне екип от експерти от федерацията на ЕК да се запознаят на място дали България отговаря на условията. Такава проверка ще има и в Румъния.

От години се утвърждава тезата, че страната ни е изпълнила условията за приемане в Шенгенското пространство. Това обаче не се случва, а в последния месец бе изтъкнато като причина нередностите при контрола на границата с Турция.

С влизането си в Шенгенското пространство България ще стане външна граница на зоната, което придава съществено значение на спора между държавата и частната фирма "Евролаб 2011" за контрола върху внасяните стоки на ГКПП "Капитан Андреево", който беше подхванат от кабинета "Петков" и продължен от служебното правителство на Гълъб Донев. Правосъдният министър Крум Зарков също намекна, че приемането ни не е въпрос само на изпълнение на техническите изисквания.