Кабинетът на Кирил Петков така и не успя да изработи българско предложение по спорния въпрос с Република Северна Македония, а сега внася френското предложение и при това го прехвърля всичко върху Народното събрание, без да заяви позиция. Не може Петков да внася чужди предложение без свое мнение - той не е куриер, а премиер.

Това коментира президентът Румен Радев, който бе тази сутрин в БНБ по церемония за встъпване в длъжност на новия член на УС Илия Лингорски, предложен от неговата квота. Той припомни, че неговата позиция за РСМ е ясна - от КСНС и от обръщенията.

Все пак мнението на Радев е, че предложението на френското председателство е стъпка в правилната посока, но остават редица въпроси, които трябва да бъдат изяснени, преди да се вдигне ветото.

Френското предложение за ветото над РСМ е изпратено в парламента

Френското предложение за ветото над РСМ е изпратено в парламента

Северна Македония ще трябва да приеме с приобщаващ процес План за действие

Радев изброи отново темите - вписването на българите в Конституцията, ясни механизми за изкореняване на дебългаризацията, кражба и фалшификация на българската история, възстановяване на паметници, опазване на българското културно-историческо наследство, компенсации за жертви и репресираните заради това, че се наричат българи.

Президентът настоя правителството да изясни тези въпроси, да изиска гаранции и да отстоява българските интереси.

Кирил Петков обеща: Следвам волята на парламента за РСМ

Кирил Петков обеща: Следвам волята на парламента за РСМ

Сега е историческият шанс на президента да върне това, което народът му даде