Това, което постигна протестът е, че прави невъзможно Бойко Борисов да бъде министър-председател в следващ кабинет, независимо дали ГЕРБ е първа политическа сила. Това заяви пред БНР социологът Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд". По нейни думи сега Борисов трябва да се стреми към "олекотяване на падането". Тя прогнозира, че в следващите дни протестът ще позаглъхне.

Правят впечатление провокаторите, оказващи негативен ефект върху протеста, най-малкото защото образът на протестиращите на този протест е по-различен от този на лумпените, отбеляза Славкова.

Според нея политическата интрига добива сериозен мащаб и конфликтите между институциите стигат до абсолютна непримиримост. Видно било радикализирането от страна на президента.

Симеонов: Вчерашният протест е провал на президента

Симеонов: Вчерашният протест е провал на президента

Дошъл финалът на амбициите на Радев за овладяване на изпълнителната власт

По думи на социолога остротата на Румен Радев достигал нов етап, в който той започвал да прилича по-скоро на опозиционен лидер, отколкото на президент.

Според нея с прекосяването на площада пеша, между протестиращите, за да стигне до сградата на Народното събрание за откриването на есенната сесия президентът е искал да покаже на ГЕРБ и останалите политически партии, че той е човекът, който може да говори с протестиращите.

Славкова поясни, че целта на държавния глава е първо, да покаже на протеста, че го подкрепя, и второ, да покаже на политическата класа, че протестът подкрепя него самия и той няма проблем физически да слезе при протестиращите.

След малко и Борисов, и Радев остават без изход, предупреждава Райчев

След малко и Борисов, и Радев остават без изход, предупреждава Райчев

Велико народно събрание ще тласне държавата в хаос

Тя бе категорична, че ГЕРБ няма да прави експертно правителство, защото би звучало като "ДПС казаха: ГЕРБ, направете експертно правителство".

По нейни думи от ДПС са успели да митологизират въздействието си върху политическия живот. Тя припомни случилото се с кабинета "Орешарски", когато 400 дни протестиращи са обикаляли в София и накрая ДПС в рамките на месец е свалило правителството.

"Те този мит са си го изградили и ГЕРБ няма как да влезе в тази символика, че ДПС нарежда какво да се случи. Това би било изключително рисков ход", отбеляза социологът.

По отношение на идеята за промяна в Конституцията Славкова заяви, че е много лошо да се създава на впечатление в обществото, че ако се промени нещо в Основния закон, това е панацея на всички болести.