Най-накрая се усетиха, че вътре в ДАНС има структури, които не се противопоставиха на руските агентурни мрежи до този момент. Това заяви депутатът от ИТН Николай Радулов в студиото на Нова телевизия. Той не е изненадан от вчерашната акция в ДАНС, но се отнася и със съмнение. "Нашата прокуратурата не може да влезе в ДАНС, без ДАНС да ги повика. Няма как това да дойде от страна на прокуратурата, а ако такова нещо има, то то е безкрайно противозаконно", обясни Радулов и посочи, че единствената възможна активна страна е това да е Вътрешна сигурност.

Своя скептицизъм Радулов аргументира с проспаното строителство на "Турски поток", в което било ясно, че пръст имат руските тайни служби - има редица сигнали, а и снимков материал, че на строежа на тръбопровода са присъствали служители на ФСБ, а дори и руски военни наемници. "Никой в ДАНС не си е мръднал пръста тогава", отсече Радулов, който от месеци повтаря, че българските служби са пробити. Руските служби дори си имат база на Черноморието, която активно използват и където дори не крият, че са такива, посочи още Радулов.

Спецоперация търси руските шпиони в ДАНС

Спецоперация търси руските шпиони в ДАНС

Разследването е получили уличаваща информация

Депутатът припомни и специалното споразумение между руската и българската прокуратура, подписано от двамата главни прокурори Чайка и Цацаров, в рамките на което български прокурори са преминали на обучение при руснаците. А и стилът им е еднакъв, както видяхме, с подслушването на инокомислещи по време на протестите през 2020 г.

Димо Гяуров, който също беше в студиото на Нова телевизия, също не е изненадан от акцията в ДАНС. Той обясни, че основания за подхождане към обработка са всякакви зависимости - от комар и наркотици, до влечение към пол, най-често собствения. Отсяването на такива служители в службите е позволено от закона, но реално не се прави толкова строго.

Според Гяуров не са нужни конкретни операции и акции, за да сме наясно, че Русия има конкретни интереси на Балканите. Руските интереси в Македония са антибългарски и това е ясно", отсече Димо Гяуров. Той посочи като горещи точки Македония, Сърбия и Босна и Херцеговина. В Западните Балкани тлеят и тежки етнически проблеми, а Русия съумява да се възползва и ги разгаря, предупреди Димо Гауров.

Николай Радулов: Службите ни не са на нивото на войната в Украйна

Николай Радулов: Службите ни не са на нивото на войната в Украйна

"Балкански поток" е една прекрасна помощ за Путин