Рано е за оценки на европредседателството, но администрацията се справя отлично, а евроинтеграцията на страните от Западните Балкани е вече част от дневния ред на ЕС, коментира пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

Той обясни, че следващите няколко месеца ще се мерят ефектите и политическите успехи. Истинското измерение на това колко успешно е било председателство на Съвета на ЕС е как продължава всичко, което е вкарано в политическия дневен ред на Европа.

Европредседателството вдигна рейтинга на правителството

Европредседателството вдигна рейтинга на правителството

Над 70% от българите оценяват положително европредседателството ни

"Факт е, че България успя да отгледа за последните 10 години изключително добре подготвени експерти в администрациите, които са в министерствата, в постоянното представителство в Брюксел и като обща оценка мисля, че те свършиха чудесна работа", допълни той. Дончев смята, че е въпрос на мениджърска изкусност тези хора, с този капацитет, който са натрупали, да бъдат ползвани по най-добрия начин.

"Може би задача за политиците на някои от държавите-членки е да убедят техните граждани и техните общества. Съзнавам, че това невинаги е лесно", коментира той членството на Македония и Албания, което няма как да се случи лесно. 

През 2019 г. Македония и Албания започват преговори с ЕС

През 2019 г. Македония и Албания започват преговори с ЕС

Франция и Холандия останаха категорично против

"На мен предложението на ЕК ми харесва и считам, че е добре постижение, защото успява да съчетае всички стари предизвикателства, които имаме - кохезия, конвергенция, акцент върху научните изследвания и в същото време да обърнем внимание на новите предизвикателства, свързани със сигурност, миграция, добър баланс между всички разнопосочни интереси, включително и тези след Брекзит. Обичайно финалът - това, което имаме като продукт накрая, не се различава чак толкова радикално от предложението на Комисията, но винаги има промени", допълни Дончев относно предстоящата многогодишна финансова рамка за периода 2021-2027 година.

Нов Европейски парламент се структурира между 3 и 6 месеца, което е било проблем за приемане на многогодишна финансова рамка и вицепремиерът това е големият проблем в цяла Европа, "не България, да не закъснее много със следващия програмен период".

Дончев обясни, че всички държави са свързани, защото ползват финансиране от всички финансови инструменти, а дупки във времето, в което не се реализира тази политика е щета за Европа.

Гражданите са на тъмно за българската позиция по бюджет 2021-2027 на ЕС

Гражданите са на тъмно за българската позиция по бюджет 2021-2027 на ЕС

Демократична България обяснява, че програмният период е европейска солидарност за гражданите, не за управляващите

"Имайки самочувствието на самостоятелна личност, на изграден професионалист, на пълноценен гражданин, тя има право да споделя каквото намери за добре в каквито иска формати", коментира Дончев изразеното от съпругата му мнение за интеграция на ромите.

"Аз вярвам, че част от интеграцията са и усилията за спазването на едни и същи правила от всички български граждани. За съжаление, в някои общности, имат усещането, че бидейки малцинство имат право да не спазват обществения ред или всички правила и закони, което трябва да бъде прекратено", добави той.

Вицепремиерът вярва в интеграцията на ромите и смята, че няма алтернатива, особено в сферата на образованието, всички усилия са фокусирани в тази посока.

За ромите морковът е твърде дълъг, а тоягата - къса
Обновена

За ромите морковът е твърде дълъг, а тоягата - къса

Секретен доклад посочвал, че ромите не могат да се интегрират