Промени в изборните закони не трябва да се правят 6 месеца преди провеждането им. Това е разписано във всички европейски препоръки. За това настоя с критика пред Нова телевизия на Екатерина Михайлова. Тези срокове се поставят именно, за да се гарантира честността на вота, поясни тя.

Има индикации, че ЦИК ще се справи с машинния вот, въпреки опасенията , че няма време за специалната хартия за машините. ЦИК трябва да осигури провеждането на избори, по думите на Михайлова. Ако няма специализирана хартия, отговорите трябва да се дадат от тези, които са гласували изборните правила, а ЦИК да определи правилата, по които ще протекат изборите.

Има опасност при провал на машинния вот, изборите да бъдат атакувани в Конституционния съд.

Конституцията не дава срок кога да се проведат избори, поясни тя. Говори се за разумен срок, поясни Михайлова в деня, в който БСП се очаква да върне третия мандат за съставяне на правителство от 40-то Народно събрание и президентът да обяви срок за разпускане на парламента и да назначи поредните пети избори за последните две години. 

125 гласа преодоляха ветото върху хартията в Изборния кодекс

125 гласа преодоляха ветото върху хартията в Изборния кодекс

Дори и с прегласуване, поискано от ПП, промените минаха

Според Михайлова не трябва референдумите за еврото и президентска република да се залепят с първите възможни избори. Такива важни въпроси не трябва да минават между другото, изтъкна тя. При събрани подписи за провеждане на референдум трябва да има достатъчно време за разяснителна кампания.

Въпросът в референдума на Слави Трифонов противоречи на Конституцията и не може с подписи да се инициира Велико Народно събрание.

ИТН се мобилизират с подписи за референдум и за изборите

ИТН се мобилизират с подписи за референдум и за изборите

Явяват се на предстоящите предсрочни избори самостоятелно