Реформаторите показаха, че не могат да реформират. Това каза бившият министър на финансите Симеон Дянков в сутрешния блок на bTV.

Дянков изказа мнение, че трябва да се върви към нов кабинет и определи като излишно усилието на реформаторите за съставяне на нов кабинет в рамките на 43-тия парламент.

Той отбеляза, че връзката, направена от премиера в оставка Бойко Борисов между резултатите от президентските избори и бъдещето на кабинета е била грешка, а като цяло тази политическа криза е била ненужна на страната.

Борисов склонен да прави правителство с мандат на реформаторите
Обновена

Борисов склонен да прави правителство с мандат на реформаторите

Но поставя условие - промени в Изборния кодекс

Дянков изтъкна още, че приема разумният коментар от страна на самия премиер и на министри от кабинета "Борисов 2", че този кабинет е изчерпан и че за две години и половина от ГЕРБ са направили това, което са могли в тази коалиционна формула.

Според финансиста е очевидно, че вече коалицията не работи и ако искаме да се върви напред - трябва нов кабинет. "Връзката с президентските избори не беше нужна, трябваха промени в кабинета и може би в крайна сметка ще стигнем до правилното решение, макар и с грешна стъпка", заяви Дянков.

Той бе категоричен, че в Министерството на икономиката дори не се е мислило какво да се направи с реформи, а се разчитало просто на еврофондове и на това, че европейската икономика се вдига.

"Аз поне съм радостен, че се върви към ново правителство, за да може по-честни хора да вземат икономиката в ръце и заедно с бизнеса да казват как да се върви напред", заяви Дянков.

По думите му, в икономиката и в някои от другите министерства на РБ по-скоро се работеше за това да се остане на власт, отколкото какво се прави с тази власт, което не е начинът да се управлява.

Според него ГЕРБ не са изчерпани и могат да предложат много по-качествени неща и даде пример с Делян Добрев, който би се справил много по-добре с икономиката.

Той бе категоричен, че кабинетът "Борисов 2" е успял в енергийната реформа, но не и с реформите, свързани със съдебната система, антикорупцията, здравеопазването.

"Ако се говори за реформи, смятам че кабинетът "Борисов 2" се справи добре с енергийната реформа, там се получиха неща, които преди не се получаваха дълго време", коментира Дянков.

Според Симеон Дянков в следващите месеци ГЕРБ трябва да излезе с ясна програма, в която да каже на хората - ще направим следните пет неща, подкрепете ни.

Той подчерта, че по време на срещите с българската общност това, което се задава като въпроси, са какво става със съдебната реформа, с антикорупцията, с подкрепата за малките предприемачи. Той бе категоричен, че именно с такава програма трябва да излезе ГЕРБ в рамките на следващите месеци.