Бойко Борисов може да направи правителство с мандат на Реформаторския блок, но поставя условия. Това обяви самият той пред журналисти в Брюксел.

Условието на премиера в оставка и лидер на ГЕРБ е да се промени Изборният кодекс в кратък срок и да се въведат мажоритарни избори.

Дължим им среща на Реформаторския блок, както и на Патриотичния фронт, обяви Борисов. Социологията показвала, че след два месеца пак ще трябва да седнат същите хора да си говорят за съставяне на кабинет.

Цветанов вижда 20 % шанс за съставяне на кабинет

Цветанов вижда 20 % шанс за съставяне на кабинет

Ще разговарят с РБ, за да не излязат високомерни

Борисов благодари на реформатори и патриоти за успешната работа в много направления. Дължат им разговора и заради евентуални бъдещи коалиции. По думите му ние сами отиваме да си създаваме ситуации като Румъния, Гърция и Македония.

Борисов подчерта, че приемането на промените в Изборния кодекс е единственото изключение, заради което си заслужава малко да се оттегли във времето. Изборите могат да се отложат за колкото е приемането на промените в Изборния кодекс, за да има време това Народно събрание да ги приеме окончателно. Ако не им стига времето, да се удължи с още един месец. "Това е единственото, заради което си заслужава да се изчака", подчерта Борисов. Той уточни, че в противен случай изборите няма да са легитимни. 

Той настоява за промени изборните правила по начина, категорично заявен от българския народ на референдума.

"Ние сме заявили нашата позиция, изпълняваме нашето обещание. Само, че чувам едни, които се имат за победители, но не са победители, да казват, че нямало време да сменим избирателния закон. Тогава ще им дадем време. Ще намерим формула да им дадем време - да се смени избирателният закон, да се удовлетвори референдумът, който надробиха", категоричен е Бойко Борисов.

Веднага щели да излязат хора и попитат защо са си направили пак така закона. Затова на предстоящите разговори Борисов ще настоява за приемането на тази система - 100 % мажоритарно. "Щяло да ги няма системните партии - като народът иска, няма да ги има", категоричен беше Борисов.

Реформаторите взеха мандата
Обновена

Реформаторите взеха мандата

Плевнелиев се надява да положат усилия

Борисов подчерта, че народът е гласувал за мажоритарна система и е недопустимо в Народното събрание да се шикалкави. "Бяха ли така любезни да си мълчат и да оставят наказателният вот да се изсипе върху правителството? Колко пъти чухте БСП, ДПС, Орешарски, г-н Радев да излязат и да кажат: ние сме против референдума, против тази избирателна система? Защото всичко вървеше все едно е срещу мен, срещу управляващите, за да съберем максимум негативен вот", коментира Борисов.

Той подчерта, че е важно тези, които са избрани, да излязат с достойнство и смелост да правят реформи и да управляват. Иначе всеки излизал, хейтвал, говорел каквото си иска, лъжел, мамел.

Борисов се интересува само от цистерните, не и от мандата

Борисов се интересува само от цистерните, не и от мандата

Жителите могат да очакват строителството на домовете им да започне напролет

Бойко Борисов обяви още, че срещата с Реформаторския блок ще се състои в понеделник в 10.00 часа, уточни БНТ.

На въпрос за бъдещия български комисар, Борисов отговори, че ситуация като сегашната кандидатурата трябва да се предложи или след огромен консенсус в парламента, или да се изчака редовно избраното правителство. По думите му лесно може да се изпрати човек, но не е редно. Нашият комисар трябвало да е авторитетен човек, ползващ се с подкрепа в България, за да я получи и в Европейския парламент. Такова становище Борисов е изразил и на среща с Жан-Клод Юнкер.