На 29 октомври всички ние ще имаме възможност да гласуваме за кмет на община, общински съветници, кмет на кметство и кмет на район в градовете, където има районно отделение - София, Варна и Пловдив.

Именно местните избори са свързани с най-мащабна подготовка, тъй като се произвеждат няколко различни вида избори, назначават се 265 общински избирателни комисии. За разлика от парламентарните избори, където тези комисии са 31.

Това каза на брифинг председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

От понеделник, 4 септември, започва регистрацията на партии и коалиции на местни ниво за участие във вота, насрочен в края на октомври, добави тя. Регистрацията пък приключва на 30 септември, 17 часа.

Освен това - ще се работи в посока надграждане на софтуера, за да бъде пригоден за местните избори, доста по-различни от парламентарните такива. Представителите на ЦИК са в непрекъсната комуникация с фирмата разработчик на софтуера, като до 10 дни следва да се получи отговор за цената, която ще плати държавата, добави на свой ред говорителят на комисията Росица Матева.

ЦИК е готова за местния вот, но иска две седмици между първи и втори тур

ЦИК е готова за местния вот, но иска две седмици между първи и втори тур

Няма проблем със софтуера на машините за гласуване

Централната избирателна комисия (ЦИК) започна разяснителна кампания за предстоящите местни избори на 29 октомври още в началото на месец август в подготовка за най-сложните избори, които се провеждат у нас.

Припомняме, че от Общественият съвет към ЦИК настояха за реформа в изборните правила и за връщане към първоначалната идея на машинното гласуване с отчитане на резултатите от флашките, което ще минимизира драмите с изгубените гласове при ръчното броене на два вида хартиени бюлетини.

Заявка, че ще променят Изборния кодекс дадоха и депутатите, които утре се събират за първото си заседание след лятната ваканция.