Днес става ясно дали България ще се присъедини към Шенгенското пространство.

На днешното си заседание в Брюксел Съветът на Европейския съюз ще гласува дали страната ни, Румъния и Хърватия да станат част от пространството за свободно движение.

До момента индикациите са, че Нидерландия и Австрия ще са против приемането на България.

Гласуването за страната ни и Румъния е първа точка от заседанието на министрите на правосъдието и вътрешните работи. Веднага след това е предвиден и вотът за Хърватия, за която се очаква да получи зелена светлина за присъединяването си към. Шенген.

Милков откри противоречие в позицията на Нидерландия за Шенген

Милков откри противоречие в позицията на Нидерландия за Шенген

Амстердам искал нова оценка по Механизма за сътрудничество и проверка за България

Припомняме, през октомври Европейският парламент призова Съветът на ЕС да гласува до края на годината решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

По този начин трябва да отпаднат проверките на пътниците по всички вътрешни граници за двете държави в началото на 2023 г.

Миналия петък обаче стана ясно, че Нидерландия ще против приемането на България в Шенген, но ще подкрепи членството на Румъния и Хърватия. Впоследствие премиерът Марк Рюте уточни, че не казва "не", а "не" сега и поиска въвеждане на Механизма за сътрудничество и проверка и нова оценка по него, както и на шенгенския механизъм за оценка и наблюдение.

По-късно австрийският канцлер Карл Нехамер също заяви, че ще гласува против присъединяването на България и Румъния към Шенген с мотива, че двете страни се нуждаят от повече време, за да решат проблема с контрола по границите си. Снощи той потвърди решението на Виена.

На днешната среща в Брюксел България ще бъде представена от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Радев: Да си свършим и нашата работа за влака Шенген догодина

Радев: Да си свършим и нашата работа за влака Шенген догодина

Да се приеме съдебната реформа по ПВУ