Правим всичко необходимо, за да гарантираме едно справедливо европейско законодателство. Това заяви българският транспортен министър Росен Желязков пред журналисти.

Ние не сме против пакета "Мобилност", ние сме против протекционизма и против рестриктиращите норми, както са предвидени в момента, категоричен бе Желязков.

ЕП настоява да гласува пакета "Мобилност", угрижен е Желязков

ЕП настоява да гласува пакета "Мобилност", угрижен е Желязков

По думите му има сериозни разминавания между вижданията на страните членки

Запитан какви са шансовете да не влезе пакета "Мобилност", българският транспортен министър обясни: "Първият подложен на гласуване текст ще бъде дневният ред". Той се гласува от присъстващите в залата. Ние ще разчитаме на значително присъствие на групата против приемането и на по-слабо присъствие на останалите.

Протестът на превозвачите от страните, засегнати от пакета "Мобилност", би трябвало да се организира и проведе в Страсбург. Между 25-27 март е пленарната сесия и там би трябвало да се гледа темата "Мобилност".

Това ще бъде външна проява, която колкото по-мащабна е, толкова е по-впечатляваща. Паралелно с това ще върви Съвета на министрите по транспорт в Букурещ. Там също има множество организирани срещи - групата на инакомислещите, през прочита на Румънското председателство.

Ако се приеме (пакетът "Мобилност"), тогава вървим на 27-ми, в 9 часа - пълна мобилизация на внасяне на изменителни текстове, пълна мобилизация за гласуване против предложените и на гласуване на текстовете, предложени от нас, обясни Желязков.

Борисов убеждава Таяни да спре гласуването на пакета "Мобилност"

Борисов убеждава Таяни да спре гласуването на пакета "Мобилност"

Социалистите и либералите в ЕП настоявали да се приеме сега

Пакетът "Мобилност", известен още като пакета "Макрон" може да доведе до фалит стотици български фирми, които трудно биха изпълнили новите изисквания за транспортиране из Европа. Според българския бизнес спорни са точките за нощувките в кабината, прибирането в страната, от където е фирмата и прилагането на Директивата за командированите работници при каботажни превози в други страни. Още преди месеци превозвачите ни заплашиха с референдум за излизане на страната от ЕС, ако исканията им не бъдат изпълнени.

В Брюксел по време на обсъждането на промените в ЕП пред сградата имаше протест на транспортните фирми, на него присъства и министър Росен Желязков. Свои представители също така заявиха, че ще изпратят и от БСП, които обвиняват правителството, че е предало превозвачите.

Въпреки че през юни 2018 г. евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков обяви пълна победа по пакета "Макрон", Борисов тогава предупреди, че гласуването на промени в транспортната комисия е само първото и не може да се тълкува като победа над Макрон.