Цяла нощ финансовият министър работел, за да даде отчет на социалиста Румен Гечев за финансовите постъпления от хазарт за миналата година.

По време на парламентарния контрол той се засегна от обвинението на червения депутат, че се правели финтове в хазартния сектор.

За миналата година са постъпили средства в размер на над 300 милиона лева. Има спад през миналата година от данъци и такси. Това се обяснява с промените в закона за хазарта, по думите му. Влияние оказала и пандемията и въведените ограничителни мерки, обясни Ананиев.

Правителство прие нови 6 наредби за регулация на хазарта

Правителство прие нови 6 наредби за регулация на хазарта

Сред тях е Наредба за контрол върху хазартните игри

Румен Гечев го увери, че в критиките му нямало нищо лично. Още преди две седмици му бил задал въпроса. Министърът е длъжен да идва тук по Конституция, не по симпатия към някой професор, изтъкна червеният депутат.

Според него са крити обороти с хазартния бизнес или поне така той тълкува данните на МФ.

Кирил Ананиев посочи, че не са крити обороти и обясни какви организационни промени за извършени, за да се събират средствата.

Зоната "хазарт" продължава да е атрактивна според Безлов

Зоната "хазарт" продължава да е атрактивна според Безлов

По думите му от НАП не са искали да поемат функциите на Комисията по хазарта, но се е наложило

Припомняме, че на 16 юли 2020 година парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на второ четене промените в Закона за хазарта. Основният момент в тях е, че лицензирането и контролът върху хазартния бизнес се прехвърлят от Комисията по хазарта, която се закрива, към Националната агенция по приходите.

Комисията по бюджет и финанси одобри промени в Закона, увеличаващи таксите за хазартния бизнес, отстрани възможността еднолични търговци да се занимават с него, но не прие предложението на Валери Симеонов казина да има само в петзвездни хотели, а хазарт да се практикува в места, които да са на не повече от 20 километра от границите на България.

Комисията по хазарта прехвърля правомощията си на шефа на НАП

Комисията по хазарта прехвърля правомощията си на шефа на НАП

Това става с промени в Тарифата за таксите, които се събират по Закона за хазарта