Приходите в бюджета идват не от работеща икономика, а от малкия бизнес. Това заяви зам.-председателят на партия АБВ Любомира Ганчева. Тя изтъкна и позицията на ЕП, според която държавният бюджет се захранва от малките потребители, от гражданите. От АБВ настояват за промяна на "тази грешна политика".

За изискването за обновен софтуер за касовите апарати и наближаването на крайния срок за това, другият зам.-председател на АБВ - Владимир Маринов, смята, че новите касови апарати не биха могли да бъдат въведени. Той подкрепи мнението си с аргумента, че в голяма част от малките населени места няма достъп до интернет, към който касовите апарати да бъдат свързани.

Според Маринов България няма ресурс да се справи с електронните системи. "Нямаме електронно правителство след 20 години (работа в това направление - б.р.)", добави той.

Бизнесът се притеснява от хаос заради новите касови апарати

Бизнесът се притеснява от хаос заради новите касови апарати

Нужни са от 6 до 9 месеца за изпълнение на изискванията, смятат от сектора

За да бъде изпълнена заповедта за нови касови апарати, малкият бизнес трябва да осигури между 250 и 300 лева на обект, смята областният председател на партията Здравко Здравков. По думите му в по-големите градове и заведения, възможността за самите управителите е или да увеличат цените на стоките, или да намалят заплатите на служителите.

На брифинга не бе пропусната и темата за промените върху непубликуваните все още промени в Изборния кодекс. В него са извършени стотици промени и всички те са в противоречие с изискванията на Съвета на Европа и Венецианската комисия, заяви Румен Петков.

За него тези спешни промени на закон, който още не е влязъл в сила са: "Политически апогей на правна неграмотност от последните 30 часа". Причината - не е извървяна процедурата по обнародване на закона. Тази процедура ще падне в Конституционния съд, категоричен е Петков.

ГЕРБ върнали преференциите, защото се отдалечили от хората

ГЕРБ върнали преференциите, защото се отдалечили от хората

Не ги било страх от БСП

Той иронично засегна и отношенията в управляващата партия за това че при обявяването на скоротечната поправка в Изборния кодекс е отсъствал председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.
"Цветанов беше ли изгонен от Борисов или беше сърдит на Борисов та за това не отиде (на извънредния брифинг, на който бе обявено връщането на преференциалното гласуване - б.р.)", пита шеговито Петков.

Според него с тези спешни поправки на промените показваме и на Европа, че нямаме грам юридическа култура и грам усет за институционализъм. Според стандартите и разпоредбите, промени в изборното законодателство могат да се правят най-късно година преди вота.

По думите на Петков не е направен анализ на готовността на административните съдилища да правораздават по този вид дела. Няма актуална оценка на кадровата обезпеченост в административните съдилища.

Като пореден сериозен проблем Петков посочи предложението на БСП за унищожаване на сгрешен изборен протокол.

"Ако при попълването на протокола бъде допусната грешка, секционната избирателна комисия унищожава сгрешения протокол, като се поставя надпис "сгрешен" и се подписват всички членове на секционната избирателна комисия.

Секционната избирателна комисия връща на общинската избирателна комисия сгрешения протокол, като фабричният номер се сверява с номера на протокола, вписан в протокола за предаването и приемането на изборните книжа", обясни той. Според него подобен изборен похват ще забави сериозно преброителния процес и не това е решението на втория протокол.

От АБВ искат преброяването на бюлетините да бъде в специални преброителни секции на територията на всяка от общините.
Петков смята, че активната регистрация ще реши проблема с купуването на цигански гласове.

В същото време той призна, че не са получили отговор от БСП за сътрудничество.

БСП въпреки всичко тръгва сред народа

БСП въпреки всичко тръгва сред народа

Дали урок на мнозинството за изборните правила

Държавата е неподготвена за машинното гласуване - краткото технологично време, както и сертифицирането и одитирането на тези машини, каза Петков. Имаме 2 месеца до регистрация на партиите и коалициите. Органите начело с Агенцията за национална сигурност (ДАНС - б.р.) имат ли ресурс да сертифицират машините за машинно гласуване, запита Петков.

По думите му автоматите, които осигуряват машинно гласуване имат срок на годност 5 години, а една машина струва около 4 000 лв., нужни са ни около 20 000 машини. Разходите по съхранението и поддръжката на машините независимо от бройката е около 20 000 000 лв.