Депутатите трябва да осъзнават много ясно, че времевият прозорец, който имат за работа, може да се затвори много бързо, ако не се състави правителство. Задачите остават и те трябва да бъдат свършени, а този начин на работа обрича на риск и бюджета, и законите по ПВУ, и законите за Шенген. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти относно споровете, които вървят в парламента. Коментарът си той направи преди да вземе участие във форума "Държавата в подкрепа на спорта".

Радев обясни, че очаква партиите да продължават диалога в дух на конструктивност и тяхна отговорност е да търсят решения. Държавният глава е предоставил време преди първия мандат, а решенията са обвързани с работата на Народното събрание. Решенията освен, че трябва да извадят страната от кризата, трябва да бъдат устойчиви и основани на ясни, споделени цели и принципи, настоя Радев.

На въпрос как му се вижда тонът в пленарна зала, Радев отговори лаконично "никак". Той очаква парламентът да произвежда закони, а не скандали.

Радев очаква да има диалог, конструктивност, склонност за компромиси и устойчивост на процеса за съставяне на правителство и работата на Народното събрание. Конституцията не поставя максимални срокове за време, но не може да се разтяга до безкрай. "После пак ще има приказки от типа той иска да управлява еднолично", каза още държавният глава.

анкета

Най-важната задача на депутатите е

Виж резултати

Съставянето на кабинет 28.9%

Разглеждането на бюджет 14.7%

Законите по ПВУ 3.3%

Овладяване на инфлацията 11.0%

Да си починат 42.1%

Припомняме, след като президентът Радев свика 49-ото Народно събрание два дни преди великденските празници, още на 18 април той проведе консултации с първите две политически сили в парламента- ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ. Държавният глава форсира диалога и веднага на следващия ден се срещна с представители на останалите партии в 49-ото НС със заявката, че този път няма да разтяга времето за разговори, тъй като това не сработило при предишния парламент. Днес обаче Радев по-скоро показва, че е склонен все пак да даде известно време на партиите да разговарят и евентуално да съставят редовно правителство.

Политолози очакват бърза рулетка с мандатите

Политолози очакват бърза рулетка с мандатите

Геновева Петрова: В коалицията ПП/ДБ узряването се случва най-бавно