Новоизбраният президент ген. Румен Радев е препоръчал на Министерство на отбраната да ремонтира двигателите на самолетите МиГ-29 в Полша, за да се търси "диверсификация". Това стана ясно от експертиза, показана в студиото на bTV от военния министър в оставка Николай Ненчев.

Припомняме, според процедурите на военното ведомство, по които се действа при обявяване на подобен тип мащабни обществени поръчки, се назначава специална комисия от експерти, които на база на конкретни данни, формули, параметри, анализи избират подходящия вариант за ремонт или закупуване на военна техника.

Безплатните двигатели за МиГ 29 не били безплатни?

Безплатните двигатели за МиГ 29 не били безплатни?

Цената им е калкулирана в договора, заяви зам.-командващия ВВС

Министърът в оставка Николай Ненчев е с две обвинения, едно от които беше обвинен за престъпление по служба по повод договора за ремонт на двигателите, тъй като по този начин е ощетил нашата армия и фирмата "РСК МиГ".

"В тази експертиза се отправя съвет към мен аз да търся алтернативи за тези двигатели и направо ми се препоръчва Полша. Експертизата ми е дадена от ръководителя на делегацията на България в Полша и е подписана от него - ген. Румен Радев", заяви Ненчев.

"Докладната е от 2014 г. и тя е към Ангел Найденов, но стои в архива. Изготвена е от Румен Радев и е абсолютно прав в този случай - придържал съм се към тази експертиза", каза още Ненчев.

По думите му когато от Министерството на отбраната се обърнали за първи път към Полша станало ясно, че ремонтът на МиГ-овете ще бъде доста по-евтин и ще се изпълни в по-кратки срокове.

Припомняме, изтребителите МиГ-29 са произведени от РСК МиГ, които държат лицензите и техническата документация за експлоатация на самолетите и на частите по тях.

Ненчев отхвърли и твърденията на прокуратурата, че с действията си е намалил летателните часове на самолетите от българските Военновъздушни сили, с думите, че по негово време е имало повече самолети, на които да се тренира.

"В първия момент, когато получих обвинението си мислех, че руската прокуратура ме обвинява", каза още Ненчев.

По повод твърденията, че военният министър в оставка прави всичко възможно, за да отдалечи страната от Русия, Ненчев каза, че се съобразява с правилата на НАТО и Европейския съюз. "Там се казва, че трябва да се избягва всяка една зависимост от Русия", поясни Ненчев.

Според него, зад ремонта на двигателите стоят много силни лобита и Ненчев е засегнал интересите им, възлагайки поръчката на Полша.

По повод второто обвинение, което Ненчев получи за възложена обществена поръчка за ушиването на униформи, той поясни, че всичко се е случило в рамките на закона. По думите му фирмата, която е спечелила обществената поръчка се е отказала и по закон втората фирма, която се е класирала, поема поръчката.

От своя страна Николай Ненчев показа други документи, които показват разликите в харчене на пари на Министерство на отбраната при предишни министри и при него. Според Ненчев, изхарчените суми били доста по-малко, без да има спад на качеството.

"Прокуратурата трябва да види кой стои зад тези поръчки. За най-голямо съжаление мафията в България ме атакува чрез българския главен прокурор", смята Ненчев.

"Аз съм силен човек, няма да ме пречупят, не се страхувам от главния прокурор", допълни военният министър в оставка.

"Едно много ме безпокои, че по време на това разследване са използвани специални разузнавателни средства т.е. подслушване и следене на министъра на отбраната, което пряко касае националната ни сигурност", категоричен е Ненчев.