Професията на военния пилот изисква не само поемане на отговорност, но и проява на дисциплина и самодисциплина. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с курсанти от Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) "Георги Бенковски" в президентската институция по повод Празника на авиацията и Българските военновъздушните сили (ВВС), който се отбелязва на 16 октомври. Информация за изказването му беше разпространена от пресцентъра на президентството.

Радев отбеляза, че на 16 октомври преди 112 години пилотите Радул Милков и Продан Таракчиев извършват първия боен разузнавателен полет. По думите му това е знаменита страница не само от историята на българската авиация, но и в световната история. Президентът посочи, че оттогава поколения пилоти, инженерно-технически състав и авиационни специалисти са доказали своята храброст, жертвоготовност и себеотрицание в името на Родината. "Като техни наследници от вас се очаква да се развивате не само като специалисти, а и като носители на моралните идеали за защита на държавата ни", предупреди той младите сержанти от специализациите летец-пилот, радиоелектронно оборудване на летателните апарати, ръководител на полети, комуникационни, информационни и навигационни системи.

Радев доволен, че се е променило мнението за професията "летец"

Радев доволен, че се е променило мнението за професията "летец"

Държавният глава награди дейци на българската авиация

Държавният глава каза още, че възможностите на всеки човек се определят от знанията му и затова курсантите трябва да са готови за непрекъснато обучение и себеусъвършенстване. "В бойната ни авиация е имало периоди на възход и на застой, а вие ще се реализирате във време, в което с подготовката си ще допринесете за продължаването на започналата модернизация на Българската армия", заяви Радев. Той допълни, че високите технологии заемат все по-сериозно място в развитието на въоръжените ни сили и затова е необходимо непрекъснато обновяване и надграждане на знанията.

На въпрос на курсант за развитието на ВВС президентът отговори, че очаква повече инвестиции в привличане на кадри, подготовката им и повишаване на мотивацията им. Радев очаква и по-активни усилия за въвеждане на безпилотни летателни апарати с асиметричен ефект на действие. Курсантите също проявиха интерес към опита на президента като военен летец, към възможностите за преминаване на обучение за изтребителите F-16, за модернизацията на Българската армия.

Началникът на ВВВУ "Георги Бенковски" бриг. ген. Юлиян Радойски запозна държавния глава с обновяването на програмите за обучение на курсантите и му благодари за подкрепата за възстановяването на висшето училище в Долна Митрополия преди четири години.

Радев възропта, че се дават повече пари за МВР, а не за армията

Радев възропта, че се дават повече пари за МВР, а не за армията

Той участва в церемония по връчване на дипломи във Военна академия "Г. С. Раковски"