Пътят на Република Северна Македония към Брюксел минава през София. Политиците в РСМ трябва да са разбрали, че предизборната кампания приключи. Това заяви пред журналисти в Бургас президентът Румен Радев.

Той отбеляза, че ако деструктивното поведение на политическата класа в РСМ прерасне в реални действия, то това ще тласне страната в изолация и ще я отдалечи от ЕС.

РСМ не може да поставя условия на държави членки и да ревизира международни договори, категоричен е Радев. Държавният глава посочи, че и България, и Гърция са показали, че договорите трябва да се спазват.

Президентът коментира и катастрофата с кола на НСО край Аксаково, при която загина един човек. По думите му подобни инциденти е имало и в миналото. Според него катастрофата не е основание за промени в ръководството на НСО. Той призова компетентните органи да разследват причините за инцидента. Законът за движение по пътищата трябва да се спазва, защото е написан с кръв, добави президента.

Радев засегна и темата за свикването на извънредното заседание на Народното събрание. Той посочи, че единствената положителна промяна в Конституцията е била тази, че парламентът продължава да работи, дори когато няма редовно правителство.

Президентът обаче подчерта, че в момента НС нито работи, нито осъществява някакъв контрол. Радев изрази опасение и че трибуната в НС ще се употреби за предизборни цели.

Димитър Главчев сгълча РСМ за нарушение на договорките както с България, така и с ЕС

Димитър Главчев сгълча РСМ за нарушение на договорките както с България, така и с ЕС

Той напомня, че страната има задължения и отговорности като член на НАТО