Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с посланика на Русия Елеонора Митрофанова. Във фокуса на разговора бяха двустранните връзки, основаващи се на дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски отношения между двата народа, съобщи Министерски съвет.

Обсъдена бе възможността данните от "черната кутия" на катастрофиралия самолет МиГ-29 да бъдат снети в лаборатория на руската корпорация РСК "МиГ" на територията на Русия. Формалностите по пътуването вече са уредени и български военни ще могат да я транспортират в близките дни.

Припомняме, на 9 юни "при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, пилотиран от майор Валентин Терзиев, изгуби радиовръзка и изчезна от радарите. На 24 юни черната кутия  на самолета беше намерена на дъното на Черно море и извадена с подводен робот. Стана ясно обаче, че тя е частично повредена от водата. По тази причина военните препоръчаха, за да се извлече информацията от нея, да се потърси съдействие от производителя.

На 1 юли стана ясно, че черната кутия на падналия край Шабла изтребител МиГ-29 ще бъде разчетена в лаборатория в Русия. Преди това обаче се появи информация, че тя е произведена в Украйна. До момента това противоречие не е изяснено. По последна информация от военния министър Панайотов черната кутия все още е в България, въпреки готовността на страната ни, и се очакват да бъдат уредени административни подробности от руска страна, за да може кутията да замине за разчитане.

Черната кутия на катастрофиралия МиГ-29 още е у нас

Черната кутия на катастрофиралия МиГ-29 още е у нас

МО не казва защо държи да я изпрати в Русия, а не в Украйна...

В рамките на срещата премиерът Янев подчерта, че България желае да развива отношения с Русия, базирани на равнопоставен политически диалог и конструктивно сътрудничество по всички въпроси от взаимен интерес. В този контекст посланик Митрофанова приветства развитието на прагматични икономически проекти от общ интерес и полза за двете страни.