От самото си встъпване в длъжност правителството е започнало реформа в държавната администрация. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол.

Това се наложи заради неефективността на администрацията, обясни той. Две министерства са закрити от новото правителство - министерството на държавната администрация и административната реформа и министерството на извънредните ситуации, припомни още Борисов.

Той допълни, че е започнало и преструктуриране на някои държавни агенции. В края на предишното правителство централната изпълнителна власт наброяваше 62932 души, изтъкна премиерът.

За 6 месеца съставът е намален с малко над 11,3%, допълни той. Премиерът подчерта, че е запазен численият състав на служителите, занимаващи се с евросредствата. Правителствените разходи са намалени с 15%, посочи още Бойко Борисов.

За 6 месеца от встъпване на власт на ГЕРБ са уволнени 1158 души. 76 от тях оспорват освобождаването си от длъжност, но само 3-ма са възстановени на работа. Правителството на ГЕРБ е обявило 981 конкурса за държавни служители.

„Вече са назначени 882-ма служители", посочи Бойко Борисов.
„Заварихме администрация, затънала в бездействие", коментира още премиерът.

Той посочи, че се затяга дисциплината в държавната администрация, но по думите му, трудно е да се промени манталитетът на работещите държавни служители.

Идването на власт не означава, че трябва да изрежем всичко, което е било до сега, каза Бойко Борисов и допълни, че служителите, назначени от ДПС и БСП, които не са се омърсили с порочни корупционни практики, няма защо да се притесняват за работните си места.

„10-15 години ще минат поне докато администрацията не стане такава, каквато я искат в Европа", категоричен бе Бойко Борисов.