Директорът на дирекция "Европа-1" в Министерството на външните работи Косьо Китипов извика на среща извънредния и пълномощен посланик на Република Македония в София Абдираман Алити.

Повод за срещата бе инцидентът от 13 януари в Скопие, при който бяха нападнати български граждани, участващи в поклонение пред паметната плоча на Мара Бунева.

На посланик Алити бе връчена вербална нота, в която се настоява да бъдат предприети всички необходими мерки виновните за случилото се да бъдат наказани, а инциденти от подобен характер да не се повтарят.

Изразява се очакване, че македонската страна ще направи правилен анализ на инцидента, който доведе до ескалиране на антибългарски настроения и насилие срещу граждани на Република България.

В нотата се припомня, че в подписаната през 1999 г. от министър-председателите на България и на Република Македония съвместна Декларация, двете страни са се ангажирали да "предприемат ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции", както и да не "допускат дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство на насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на отношенията между България и Република Македония".

Изразява се съжаление във връзка със зачестилите в последно време антибългарски прояви както в македонските медии, така и в изяви на публични личности и неправителствени организации, които са в нарушение на чл. 11 от Декларацията.

Припомня се също така, че през последните два месеца на срещи с македонския си колега, министърът на външните работи на България Ивайло Калфин е подчертал необходимостта от предприемане на ефективни действия за преустановяване на различните форми на антибългарски прояви с аргумента, че те не създават благоприятен климат за развитие на иначе отличните двустранни отношения.   

В нотата на Министерството на външните работи се изразява желание за по-активен ангажимент от страна на Македония, изразяващ се в конкретни действия за изграждане на обективно отношение спрямо България и нейните граждани, за разбиране относно общия интерес от безпроблемно развитие на двустранните отношения и негативния ефект от провеждането на антибългарски прояви в самата Македония.

Подчертава се също така необходимостта от публично осъждане на подобен вид прояви. Заявено е и очакването за официална позиция от страна на властите в Скопие по този повод.

От страна на посланик Алити бе изразено съжаление по повод случилото се и бе обещано пълно съдействие от македонска страна за установяване на виновните.