Блокирането на цялата държава не е начинът, по който ще излезем от кризата здрави. Това заяви в студиото на Нова телевизия социалният министър Деница Сачева в коментар за мерките, които предприема държавата да овладее ситуацията в бизнеса и икономиката при въведеното извънредно положение в страната.

Според Сачева е рано да се говори за въвеждане на мерки като отлагане на плащането на данъци и осигуровки, тъй като е едва третият ден от въвеждането на извънредно положение.

Президент и премиер загърбват противоречията, дават се по 1000 лв. на медиците

Президент и премиер загърбват противоречията, дават се по 1000 лв. на медиците

Ежедневно ще разговарят и ще си обменят разчети и мерки

Тя се въздържа и от категоричен отговор дали банките трябва да предложат на клиентите си отлагане на плащане на вноски по кредити и подобни мерки, но допусна, че банките също нямат интерес от повишаване на броя на лошите кредити и в тези търговски отношения ще има някакъв вид саморегулация.

За финансова дисциплина настояват икономисти

За финансова дисциплина настояват икономисти

Утопично било да се вярва, че има мерки, които да направят счупеното - цяло

На въпрос, свързан със спекулативно повишение на цени на определени продукти, заради което например в Хърватия се фиксират пределни цени на стоки като предпазни следства, дезинфектанти, както и на някои храни, Сачева бе категорична, че ще има строг контрол на спекулата. По думите й за фиксирани цени също е рано да се говори. Ясно е, по думите й, че ще има известно покачване на цените и това е оправдано, то е пазарно. Но също е ясно, че драстичен ръст е спекула.

Тя обаче не успя да отговори къде и на кого могат да се подават сигнали за спекулативни цени и кой ще контролира тези случаи, но властта щяла да излезе със специално съобщение по темата.

Икономисти: Световната икономика изпадна в рецесия

Икономисти: Световната икономика изпадна в рецесия

Докато вирусът продължава да се разпространява по света, икономистите повече не смятат, че трябва да чакат данните

По думите на Сачева държавата вече взима мерки с отлагането на сроковете за подаване на годишни финансови отчети и удължаването на срокове за плащане на данък с отстъпка. 

Тя подчерта, че от вчера със заповед на премиера Бойко Борисов, засягаща държавната администрация и работата й, за защитени са обявени служители, попадащи в категории като бременни жени, жени в процедура по инвитро, хора с увреждания, с хронични заболявания, родителите с деца до 8 клас, хора на над 60 г., грижещи се за свои близки. Всички те могат да работят от вкъщи или да използват намалено работно време. Сачева обясни, че подобни мерки се взимат вече и в частния сектор, тъй като и работодателите са наясно, че ще имат нужда от хората си и след като премине кризата.

В следващите 3 дни общините ще получат допълнителен финансов ресурс от 20 млн. лева, за да разширят услугата домашен социален патронаж за хората с увреждания и хората, които са под карантина. Общините организират тази дейност", заяви министърът.

По повод работата на социалните работници, Сачева уточни, че в момента близо 43 500 са хората, които в момента получават услугата "домашен социален патронаж".