Меморандумът с Gemcorp е необвързващ. В него няма 1 млрд. долара и нито думичка, свързана с валута и сума.

Това заяви бившият премиер и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков от трибуната на Народното събрание във връзки с всички обвиненията по негов адрес за меморандума. Той призова да се свали тонът на напрежение по темата за Gemcorp. Петков като премиер бил направил нужното за прекратяване на меморандума с Gemcorp. Той (меморандумът - б. р.) не само, че е прекратен, но и двете компании (Gemcorp и IP3 Corporationб. р.) нямат претенции към България. От тези факти се прави опит за говорене за кражби и милиарди, недоумява Петков. Според него цялата сага Gemcorp приличала на виц.

От втората комисия Gemcorp: Кирил Петков набързо и без проверка е подписал меморандума

От втората комисия Gemcorp: Кирил Петков набързо и без проверка е подписал меморандума

Имало и нарушение на Конституцията

Радомир Чолаков от ГЕРБ не разбрал защо Кирил Петков е дал съгласие да се попише въпросният меморандум. През 90-те години България се напълнила с всички международни аферисти под предлог, че са добронамерени хора, спомни си Чолаков и добави, че приготовлението за престъпление също е вид престъпление. "Жалко е, че през 2022 г. са се прилагали елементарни схеми от 90-те години. Разбирам претенциите, че вие щяхте да бъдете моралните, почтените и да спирате корупцията, вие щяхте да бъдете светци, но не трябваше да подписвате такива меморандуми. Това са схеми от 90-те години и жалко, че - просто язък ви за образованието - нищо не сте научили", заяде се Чолаков с депутатите от ПП.

ГЕРБ искат незабавно отваряне на Плана за възстановяване заради Gemcorp

ГЕРБ искат незабавно отваряне на Плана за възстановяване заради Gemcorp

Щетите от Асен Василев в енергетиката трудно ще се компенсират, убеден е Бойко Борисов

Кирил Петков се запознал с меморандума от бившия министър на енергетиката Александър Николов. Той бил посъветван, че самият меморандум е добра идея с аргумент, че не носи риск към държавата, а бил само възможност, без никакви претенции. Когато бившият премиер разбрал, че можело да има руски инвеститор, той решил, че меморандумът трябвало да бъде прекратен с мандата на Министерство на енергетиката. "В нашето образование липсва една глава - че не сме учили нищо за схеми и далавери. Нито една стотинка не е открадната от никого от "Продължаваме промяната", увери Петков. Кирил Петков даже не би искал да придобие схемите, измамите и кражбите, които, както се изрази той, ГЕРБ ги имат.

Депутатите се захванаха с доклада на временната комисия Gemcorp

Депутатите се захванаха с доклада на временната комисия Gemcorp

Единственият, който се яви за изслушване, беше бившият енергиен министър Александър Николов

Борислав Гуцанов от БСП заяви, че парламентът се превръща в предизборно студио, което се използва от неопитни политици, които говорят лъжи и измами. За това авторитетът на Народното събрание пада под 10%, посочи социалистът.

Така след повече от 4 часа дебати народните представители приеха доклада на времената комисия за Gemcorp. Депутатите гласуваха с 129 гласа "За", 54 гласа "против" и 8 гласа "въздържали се".

Депутатите ще работят извънредно, изслушват Демерджиев в парламента

Депутатите ще работят извънредно, изслушват Демерджиев в парламента

НС ще разгледа и попълването на някои от парламентарните комисии

След това обаче се разрази скандал. Първоначално депутатите от "Продължаваме промяната" обясниха защо са гласували против доклада. След това депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев поиска да обясни кой има връзки с руски граждани, кой има връзки с Руската федерация и кой по какъв начин си е правил парите. Gemcorp е еманацията на безобразие, на корупцията и най-тежката еманация на корупция, пазена от един бивш комунистически следовател, заяде се Георгиев.

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков излезе на парламентарната трибуна отсече, че не е целувал ръка на някого, нито нещо друго.

Рашков отрече да е бил чадър над някого, като призова председателстващият Народното събрание Росен Желязков да се дистанцира от парламентарната група, която го е издигнала. "Не съм бил чадър на никой и съжалявам само, че нямах време да бъда още по-голяма градушка за вашия лидер от ГЕРБ", изтъкна депутатът от "Продължаваме промяната" и бивш вътрешен министър в правителството на Кирил Петков.

Георг Георгиев му отговори и заяви, че Рашков е целунал ръка на тези, които казали на хората "време е танковете да дойдат". "Целунахте ръка на тези, които съсипаха държавата и докараха България в най-тежката сериозна криза, в която България се намира. Вие, червеният комунистически следовател, вие - червеният комунистически разграден двор, вие сте човекът, когото целуна ръка на мафията. Снимките ги има, снимките, на които вие се прегърнахте с мафията", отсече Георгиев.

След нажежените страсти в пленарна зала председателстващият Народното събрание даде 10 минути почивка.