На ГЕРБ им липсва реалистична преценка на ситуацията и увлечени в победите, допускат елементарни грешки. Това може да им разклати властта, не БСП. Това заяви пред БНР политологът Първан Симеонов.

Според него хората се плашели от високите тонове, които понякога вземали БСП.

Симеонов бе категоричен, че по темата с въздуха и водата винаги има "конски дози популизъм". Той посочи, че от една страна опозицията вдига сериозен балон, а от друга, има естествено износване на имиджа на управлението. Така се получавало и въпросното "проскърцване на най-ненадейни места".

Симеонов е на мнение, че това означава, че Бойко Борисов трябва да започне да управлява по-дългосрочно, а не ден за ден. Това управление е реактивно, а не проактивно, обясни той.

Кметът на Перник хвали действията на Борисов, обаче надолу по веригата...

Кметът на Перник хвали действията на Борисов, обаче надолу по веригата...

Взел всичко в свои ръце

Според политолога на фона на успехите на ГЕРБ - победата над Цветан Цветанов, победата на европейските и местните избори през 2019 г., потушаването на напрежението около протестите срещу Иван Гешев и счупването на леда с Доналд Тръмп, кризата в Перник била едно недоглеждане, което обаче е на път да стъжни живота на премиера.

Най-големите грешки на ГЕРБ са от подценяване, от самозабравяне и от загуба на връзка с реалността, точно когато са най-силни, обобщи той.

По негови думи за страната ни е характерно едно фоново недоволство. Не сме склонни много да променяме и това е защото в България икономиката се пораздвижи и нещата не изглеждат много зле, затова хората са предпазливи в желанието си за промяна, смята Симеонов.

Според него основните проблеми у нас са свързани с човешкия капитал - с голямото разслояване на страната, огромните регионални различия, големите социални различия, демографския проблем. Същностният проблем на България е социалният, заключи той.

Припомняме, бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г.

Кметът на Перник убеждава: БСП не се заиграва със страховете на хората

Кметът на Перник убеждава: БСП не се заиграва със страховете на хората

"Надявам се да няма лични нападки и сблъсъци"

За кризата с водата в Перник се разбра дни след местните избори, които бяха спечелени от БСП и Станислав Владимиров. Той обаче е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Бивш директор на дирекция "Управление на водите" в МОСВ заяви, че 1/3-та от язовир "Студена", който снабдява Перник и околните села с вода, е била безпричинно източена. Източването било през втората половина на 2018 г. ВиК Перник разполагат със собствен ВЕЦ към язовир "Студена".

Според заключението от проверката на Районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова и производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата.

Премиерът Бойко Борисов видя "февруарски сценарий" срещу управлението (с протести срещу поскъпването на тока падна неговият първи кабинет - б.р. На 20 февруари 2013 г. правителството "Борисов-1" подаде оставка след Антимонополните протести, започнали на 5 февруари 2013 г.).

Сегашното правителство ("Борисов-3") ще даде още 30 млн. лева за справяне с кризата.

В отговор на обвиненията на Корнелия Нинова министърът на околната среда и водите Нено Димов определи именно БСП като най-големият провал във водния сектор.

Воден апокалипсис в страната не се задава, успокоява МРРБ

Воден апокалипсис в страната не се задава, успокоява МРРБ

Само язовир "Бебреш" в Ботевград е критичен