Сърбия няма да стане член на ЕС, докато не реши проблема с българското малцинство в Западните покрайнини, съобщи вицепрезидентът Маргарита Попова на посещение в Босилеград, Сърбия.

Това е първото посещение на президенстката ни институция в Босилеград за последните десет години. Попова се срещна с кмета на града и посети Българския културно-информационене център в Босилеград.

Там тя се ангажира с ускоряването на процедурата за получаване на българско гражданство, както и с даването на помощ за всички, които искат да кандидатстват във висши учебни заведения у нас.

Сърбия ще стане член на ЕС, обаче без решаване на вашите въпроси няма как да се случи това. Старите преписки, които бяха натрупани назад в годините, до май месец трябва да бъдат приключени. Можем, заедно със Софийския университет, да направим една кампания, която да разясни на хората какво могат, къде могат да го направят., заяви Попова.

Тя откри официално Международния детски великденски фестивал в Босилеград, който се провежда за 19-а поредна година. На него се събират деца от българските общности в Сърбия, Македония, Молдова, Черна гора и България.