САЩ призовават за намаляване на напрежението между България и Република Северна Македония, съобщават Нова телевизия и БГНЕС.

Призоваваме България и РСМ да намалят риториката помежду си и бързо да разрешат двустранните си спорове, настоя говорителят на Държавния департамент пред "Гласът на Америка". Думите му бяха по повод решението на българските власти да оттеглят посланика си от Скопие.

Той подчерта, че бъдещето на РСМ е в ЕС.

САЩ продължават да подкрепят пълната евроатлантическа интеграция на страната, се подчертава в изявлението на Държавния департамент.

Пендаровски изненадан, че България политизирала случая с Пендиков

Пендаровски изненадан, че България политизирала случая с Пендиков

В Скопие не замесвали случая в двустранните македонско-български отношения

Припомняме, напрежението между София и Скопие рязко нарасна, след като секретарят на българското сдружение в Охрид Християн Пендиков бе пребит на 19 януари. Той бе транспортиран в България и настанен във ВМА, където по-късно бе опериран. Според македонската прокуратура Пендиков е пребит, защото открито е заявил своята българска етническа принадлежност.

Пострадалият беше посетен в лечебното заведение от външния министър на РСМ Буяр Османи, който осъди насилието, но и призова българите да прекратят провокациите. Случаят обтегна допълнително отношенията между България и РСМ. България дори временно отзова посланика си от Скопие.

Буяр Османи: Ескалацията между Скопие и София е добре дошла за трети страни

Буяр Османи: Ескалацията между Скопие и София е добре дошла за трети страни

Среди в РСМ "осигурили" нов мандат на Ангел Джамбазки