Съветът по сигурността към МС ще продължи да следи развитието на ситуацията и ще подготви план за действие при различни сценарии с оглед рисковете и предизвикателствата в контекста на усложнената среда за сигурност в резултат на напрежението около границата на Украйна.

Това е констатацията, с която е завършил свиканият от премиера Кирил Петков Съвет по сигурността към МС. Това заседание е първото за годината и се провежда в контекста на заявеното искане от страна на Руската федерация миналата седмица НАТО да се изтегли от България и Румъния. 

Участниците в заседанието са представили на премиера анализ на геополитическата ситуация, както и евентуалните мерки, обсъждани в рамките на НАТО за демонстриране на солидарността на югоизточния му фланг. Вчера НАТО обяви и пълна побилизация в Източна Европа заради Украйна.

Нито от БСП, нито от "Възраждане" притеснени дали България не изостава в НАТО

Нито от БСП, нито от "Възраждане" притеснени дали България не изостава в НАТО

Тепърва трябва да изясняваме и оценяваме обстановката

Министър-председателят е настоял всички решения, които правителството ще вземе, да са съобразени с развитието на ситуацията и евентуалното ескалиране на конфликта, включително мерки за избягване на негативни икономически ефекти. Той е подчертал, че България е лоялен съюзник в Алианса и единството е най-силният отговор.

Министърът на отбраната трябва да внесе за утрешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото й обезпечаване.

Стефан Янев не разбира притесненията от конфликта НАТО - Русия днес

Стефан Янев не разбира притесненията от конфликта НАТО - Русия днес

Спокойно, като бъде взето решение, ще бъдете информирани

Министерският съвет ще вземе решение за конкретни мерки, за които министър-председателят ще информира народните представители след края на заседанието на МС.

На заседанието на Съвета по сигурността са присъствали също и министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и представители на службите за сигурност.

По-рано днес военният министър и бивш служебен премиер миналата година коментира темата и ресорната парламентарна комисия, както и пред журналисти в кулоарите на НС - позицията му като цяло беше, че сериозни основания за притеснения няма, като призова да не се четат публикации в медиите. Утре в Народното събрание ще се проведе извънредно заседание на парламента по искане на депутатите от ГЕРБ, според които властта прекомерно закъснява с формирането на позиция. 

Още миналата седмица опозицията атакува правителството на Кирил Петков по въпроса, като само в рамките на един ден - петъчният - премиерът два пъти докладва пред народните представители и изказа позицията си. Именно при второто си изказване Петков заяви, че при ескалация на конфликта в Украйна има риск за газовите доставки за страната.

Ген. Константин Попов вижда разнобой във властта за НАТО
Обновена

Ген. Константин Попов вижда разнобой във властта за НАТО

Не може министър да има лични позиции, а КСНС е наложителен