Общинските съветници от ГЕРБ отхвърлиха предложението да бъде увеличена заплатата на работещите в столичните общински театри, съобщиха от "Да, България" ден след заседанието на общинския съвет.

От ГЕРБ се мотивираха, че вече съществуват други форми на подпомагане за общинските театри, както и с оправдания за разчетите в столичния бюджет.

Точката бе разгледана с 11 месеца забавяне на последното за 2020 г. заседание. Управляващото мнозинство гласува против доклада, въпреки предложението на вносителите Веселин Калановски и Михаил Паргов за това той да бъде подкрепен с промяна в датите, за да облекчи положението на част от работещите в културния сектор през следващата година, пишат демократите.

"На комисии ГЕРБ и СДС се въздържаха, а Патриотите бяха против това колегите ми да получат нормално, достойно заплащане, което да осигури оцеляването им, което в настоящия момент е особено актуално", каза по време на заседанието Калановски.

Той поясни, че в професията на актьора контузия или заболяване може да го извади от работен режим за месеци, през които той няма да има допълнителното материално стимулиране (ДМС), на което работещите в повечето театри разчитат, за да допълват ниските си базови заплати.

Министерството на културата разбра, че има театър на открито. Ще го подкрепи ли?

Министерството на културата разбра, че има театър на открито. Ще го подкрепи ли?

Групите, които работят театър на открито, са повече от тези, които работят съвременен цирк

"Любопитно ми е днес да попитам как ли се чувстват тези работещи, които в момента вземат чисти 500 до 700 лв./месечно, когато ние в днешното заседание гласувахме по т. 2 за едно единствено произведение двойно по-голяма сума, отколкото е необходима за годишното повишаване на всички заплати в общинските театри", каза Калановски. Той визира гласувания по-рано на заседанието доклад за скулптурна композиция на стойност близо 400 000 лв., финансирана, по думите на ресорния зам.-кмет Тодор Чобанов и на председателя на постоянната комисия по Образование, култура, наука и културно многообразие Малина Едрева, с пари от икономии на общината.

Съвносителят на точката за повишение на заплатите в театъра Михаил Маргов подкрепяше скулпурната композиция, но запита доколко уместен е този разход сега, по време на пандемията, когато много артисти са без работа.

"Не програмите и сградите правят културата, а хората. Сградите и програмите създават предпоставка за създаване на култура, творците създават културата, а често пъти те живеят в недоимък. Нещо, което е хубаво да си го припомняте всеки път, когато ги аплодирате в края на представленията", каза Калановски.

Чудесно е да се реновират сгради, които приютяват културни събития и да се правят програми, но със сигурност не е достатъчно, допълни Михаил Калановски.

"Неудобно ми е да напиша какви са минималните основни заплати в общинските театри (както и в държавните). Предложението ни беше на базата на подписан Браншов колективен трудов договор между Министерство на културата, синдикатите, САБ и БАРОК", написа по-късно Веселин Калановски в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

И Народният театър затваря врати

И Народният театър затваря врати

Театърът планира да възстанови дейността си на 16 ноември 2020 г.