Няма юридическа пречка медиците ни в Либия да бъдат регистрирани като кандидати за евродепутати.

Това категорично заяви Яне Янев и добави, че за това от днес партия „Ред, законност, справедливост" започва обща национална подписка в подкрепа на медиците.

Подписката се изисква и от ЦИК и в идните три дни тя ще достигне до всички области и общини в страната, посочи още Янев.

Той съобщи, че вчера в политическия съвет на партията е получено писмо от инициативен комитет „Медиците в Европарламента", в който влизат професор Александър Джеров, Валери Найденов, Васил Василев, Васил Сотиров, Владимир Шейтанов, Изгрев Тотков, Максим Бехар, доц. Петко Салчев, проф. Радка Аргирова и с което се призовава партията да включи имената на медиците му на челно място в листите на „Ред, законност, справедливост".

Листата ще е само и единствено гражданска, подчерта Янев.
По време на кампанията няма да има каквито и да е политически лозунги, тъй като целта е една единствена - българските медици в Европейския парламент, поясни той.

Самите медици, а не Яне Янев ще подредят листата. Те саморъчно ще я подредят, заяви лидерът на РЗС.

Той отново подчерта, че листата е гражданска и в нея няма да има нито един партиен член.

Според Яне Янев изискванията на Закона за пребиваване на кандидатите в България не се отнасят за лицата, които са били насилствено задържани извън страната.
По този въпрос адвокат Железчев посочи, че и според видни български юристи не е необходима промяна в закона за избор на евродепутати.

Изготвеният от Яне Янев законопроект беше само лакмусовата хартийка за проверка на съвестта на онези, които се наричат български политически елит, поясни Железчев.

Преди това Янев съобщи, че само 20 депутати са подкрепили законопроекта му и че той е бил внесен с цел да се види колко от депутатите защитават медиците ни в Либия и призова всички останали да си свалят лентичките от реверите „Не сте сами".

Припомняме, тази сутрин депутатите отхвърлиха включване в седмичната си програма промени в закона за избор на евродепутати, предложени както от Янев, така и от независимите депутати Стела Банкова и Минчо Христов.