Осемте депутати от ГЕРБ, отишли на промоцията на телефони "Vertu", се извиняват на избирателите на управляващата партия за постъпката си и предоставят на парламентарната група половината от своите заплати за месец декември, като тези средства ще отидат за благотворителност.

От пресцентъра на ГЕРБ разпространиха декларация в НС, подписана от осемте „сгафили" депутати. В декларацията те отчитат, че с поведението си са дали повод за критики към българския парламент.

Коментар по декларацията направи Красимир Велчев. Никой от осемте депутати на ГЕРБ не желае да коментира случая с медиите.

Практика в ГЕРБ е да се отделят средства за благотоворителност, коментира Велчев решението си на колегите си. До сега не сме го обявявали пред вас, за да не правим излишен PR, допълни той.

Практика в ГЕРБ е, когато хора безпричинно са отсъствали да им се отдържа от заплатата или сами дават определени суми, които ние ги даваме за благотворителна дейност, похвали се Красимир Велчев с добрите практики в партията на Бойко Борисов.

За пример той посочи, че миналата седмица ПГ на ГЕРБ отделили 5 хил. лева за лекарка от Добрич, която се нуждаела от спешна операция на очите.

Те се чувстват достатъчно виновни, така Велчев за пореден път обясни мълчанието на колегите си пред медиите. Публичният шамар, който получиха е много силе, особено за хората, които имат чест и съвест, подчерта Красимир Велчев.

На въпрос на News.bg дали половин депутатска заплата измива резила от случая, Велчев отговори: "Не става дума за резил. Нека сложим точка на този случай. Никой от нас няма да го забрави до края на мандата".

Той посочи още, че се надява този случай да не се повтори и да се "запазят моралните ценности и новия морал в политиката".

Един бит е колкото двама бити, коментира още депутатът от ГЕРБ. Той изрази надежда 8-те от ГЕРБ до края на мандата да дават пример с поведението си.
Зам.-председателят на НС Анастас Анастасов няма да бъде наказан, задето е изпратил секретарката си на промоцията на Верту.

Припомняме, че 16 депутати от ГЕРБ, БСП, ДПС, РЗС и „Атака" станаха жертва на експеримент на bTV и в."168 часа". Те получиха покана за презентация на нови скъпи телефони, като им бяха обещани безплатни промоционални бройки. Народните избраници напуснаха парламента, където се гледаше спорният данък „Колиба" и попаднаха в „клопката" на журналистите.

Сред „шараните" в управляващата партия изпъква името на бившия зам.-председател на Народното събрание Лъчезар Иванов, който напусна поста си, след като „посъветва" екип на „Нова Телевизия" да не закача приближен до него митничар.

Парламентарната група на ГЕРБ в крайна сметка наказа единствено с „мъмрене" осемте депутати от „партия Верту", но тази нощ премиерът Бойко Борисов заяви, че етичната комисия на парламента ще глоби провинилите се с по половин заплата.