В следващото Народно събрание е възможно да има шест политически формации. Това прогнозират от "Екзакта Рисърч Груп" въз основа на данните от последното си изследване. То е проведено сред 1000 души в 91 населени места в периода 17-22 март.

Четири дни преди вота за парламент правото си на глас биха упражнили около 3,7 млн. избиратели.

Социолозите отбелязват, че при очертаващите се изборни резултати съставянето на следващо управление ще изисква широка коалиция. Те смятат, че без съмнение ГЕРБ е партията, около която би било по-лесно при очертаваща се картина, да се състави нов кабинет.

Според данните от изследването за ГЕРБ биха гласували 31.2% от избирателите, а за БСП за България - 28.1%. На трето място се нареждат Обединените патриоти - 10.5%, следвани от ДПС - 7.6%. Пети са "Воля" на Веселин Марешки - 6.5%. За Реформаторския блок-Глас народен биха гласували 4.0%. За АБВ-Движение 21 биха гласували 2.6% от твърдо решилите да упражнят правото си на вот. "Нова Република" би получила подкрепа от 2.6%, а "Да, България" - 1.5%. С "Не подкрепям никого" биха гласували 2.4% от избирателите. Вотът за други партии, коалиции и независими кандидати е 3.0%.

От "Екзакта" уточняват, че не отчитат гласуването извън страната.

Социолозите коментират, че от началото до средата на кампанията ГЕРБ остава първа политическа сила, макар и с минимална преднина от около един процент. В последните дни от кампанията партията леко е увеличила дистанцията пред БСП до 3%. От агенцията уточняват, че въпреки това разликата между двете основни партии остава в рамките на стандартната грешка за подобен род проучвания.

Двама са малко, трима са много

Двама са малко, трима са много

Битката за гласове е дори за десети от процента

Данните от изследването са показали, че в самия край на кампанията мобилизацията на електоратите на ГЕРБ и на БСП е съизмерима и висока. В началото на кампанията еуфорията на БСП от президентския вот се е пренесла и към президентския. Това е създало визия за "летящ старт" и висока ефективност. В края на кампанията обаче този ефект е избледнял. Затова според социолозите БСП все по-малко може да привлича вот на колебаещи се и конформистки настроени избиратели.

В последните дни на кампанията се забелязва мобилизация сред избирателите на АБВ-Движение 21 и Нова република. От "Екзакта" отбелязват, че тези формации биха могли да подобрят позициите си до деня на вота.

Социолозите подчертават, че данните от изследването не позволяват да се направи достоверна прогноза за очакваното представяне на Обединение ДОСТ. Има косвени индикатори, които насочват към хипотезата, че ДОСТ може да поднесе изненада в деня на вота.