Спадът в инфлацията засега изглежда сигурен. Това заяви пред БНР депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров.

Той уточни, че е трудно да се каже колко голям ще бъде този спад, но това ще нормализира много процеси.

По негови думи ще бъде много важно за България въпреки спада в редица икономики в Европа да задържим износа и ръста на индустриалното производство през следващата година.

Зимата е топла, което повлия в посока на намаляване цените на ключови енергийни ресурси, като газа и тока, отбеляза Димитров.

Той заяви, че за този отоплителен сезон количествата газ са осигурени и припомни, че в момента в Александруполис се строи терминал за втечнен газ, в който България е съакционер. Според него това ще даде допълнителна диверсификация за следващата зима, което е перспектива за следващия отоплителен сезон.

Колко големи са бонусите от евентуалното влизане на България в Еврозоната

Колко големи са бонусите от евентуалното влизане на България в Еврозоната

За един несъстоял се дебат, а и доклад

За следващата зима ние вече трябва да бъдем в нова ситуация, категоричен бе Димитров.

Той не изключва възможността вторият мандат да бъде реализиран.

Ако се стигне до трети мандат и той бъде даден на "Демократична България", това, с което бихме продължили ние, са въпросните политики, по които се работи и в момента - те трябва да бъдат базата, ако стигнем въобще до такава ситуация, коментира депутатът.

Ще се противопоставим на всяка идея за повишаване на данъците, подчерта той. Според него това би било голяма грешка, защото би попречило на растежа и развитието.

По негови думи България трябва да продължи да расте. Бюджетният дефицит - не че можем да кажем, че е овладян като проблем, но са предприети важни стъпи в тази посока, обясни той.

Гечев: Дори и да се овладее инфлацията, цените няма да паднат

Гечев: Дори и да се овладее инфлацията, цените няма да паднат

Той предлага скъпи вносни стоки да бъдат заменени с родни

Относно бюджета за годината депутатът посочи, че се е опитал да убеди депутатите, че не може да се допускат съществени допълнителни разходи. Според него здравият разум е надделял в парламента и са били предприети мерки. Димитров смята, че има стабилна основа за следващата година.

По негови думи влизането в еврозоната ще намали лихваните проценти сериозно.

За тази година трябва да си поставим за цел, колкото и трудно да изглежда, влизане в Шенген и еврозоната - трябва да се работи по двата въпроса, категоричен бе той.