Това, което се случва напоследък в България, тревожи и притеснява всеки гражданин, но за щастие има институции, които действат.

Това заяви днес пред журналисти лидерът на НДСВ Симеон  Сакскобургготски, цитиран от БНР.

Европейска страна сме и да се надяваме, че нещата ще се решат по европейски начин, заяви експремиерът по повод скандала с "Топлофикация-София".

На въпрос тревожно ли е, че двамата коалиционни партньори на НДСВ са замесени в скандала, Сакскобургготски отговори, "че това няма нищо общо с темата за ЕС и с нашите гласувания".
Припомняме, този брифинг става след срещата му с бившия шеф на Европарламента Пат Кокс.

"Ако се концентрираме само върху корупция, корупция и отново корупция, мисля, че няма да свършим много работа", допълни Симеон.

Според лидера на НДСВ на тези неща трябва да се гледа много прагматично, да се съобразяваме със законите и най-вече да се действа.

На въпрос не се ли опасява, че този скандал ще "отвлече" вота на избирателите за ЕП, Сакскобургготски заяви, че хората „гласуват за Европа, за европейски теми, за начина, по който ще се представлява България в Европа".

Попитан дали вярва, че българските институции ще успеят да се справят с този проблем, тъй като на повърхността изплуват корупционни отношения между самите основополагащи институции, лидерът на НДСВ посочи, че винаги е подчертавал, че вярва в институциите и колко е важно те да се уважават и зачитат.

На въпрос за отношението му към искането за отставка на директора на Националната следствена служба Ангел Александров, Симеон Сакскобургготски отговори, че „това са неща, които излизат от действителността в момента".
Поддържаме връзки с коалиционните си партньори, допълни той. Лидерът на НДСВ каза в отговор на въпрос, че личното му мнение дали се забавя делото за "Топлофикация" няма стойност, важни са институциите и това как върви страната.