София има идеална инфраструктура за създаването на минивецове. Това коментира общинският съветник и съпредседател на "Политическа група 5" Симеон Славчев по време на заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране.

По думите му, минивецовете са екологично чисти и могат да донесат сериозни приходи на столицата. Това са пари от нищото, които могат да отиват за социални цели, за детски градини, поликлиники и болници, смята Славчев.

Според него има два варианта за изграждане на минивецове - с пари от Общината или чрез инвестиции от публично-частно партньорство.

Столично ДКЦ е без ток заради неплатени сметки

Столично ДКЦ е без ток заради неплатени сметки

При наличие на проблеми от общината сменят управителя

Предложението работна група към Комисията по инженерна инфраструктура да оцени предложението, бе прието от членовете на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране.

Медици от столично ДКЦ месеци наред работят без заплати

Медици от столично ДКЦ месеци наред работят без заплати

5-то ДКЦ е с нов шеф

Ако ДКЦ-тата преминат енергийно обследване биха могли да кандидатстват за енергийни помощи и така да облекчават бюджета си и да избегнат проблеми и неплатени сметки към доставчици, смята Славчев.

Според сегашната нормативна уредба подобно обследване не може да стане, защото поликлиниките нямат паспорти за сградите си. Издаването на паспортите се заплаща. Славчев предложи в бюджета за 2019-та да бъдат заложени целеви пари за паспортизиране на сградите на поликлиниките.