От НФСБ на вицепремиера Валери Симеонов се обявиха против едноличния стил на управление на премиера Бойко Борисов по отношение на кадрите, който не е съгласуван с коалиционите партньори и който бил в противоречие с т. 6 от Коалиционното споразумение.

"Трескавата смяна на ръководни кадри ликвидира държавността и нанася тежък удар върху възможността за изпълнение на коалиционната програма. Нелогичната смяна на министри, заместник-министри и държавни служители създава професионален дефицит и бойкотира изпълнението на програмата", подчертават от НФСБ във връзка с оставките на вътрешния, регионалния и транспортния министър по-рано тази седмица.

Нанков, Московски и Радев подадоха оставки
Обновена

Нанков, Московски и Радев подадоха оставки

Като акт на морална и политическа отговорност

Според Симеонов и хората му смяната на министри, без каквото и да било основание, често дори без елементарна човешка логика, създава чувство на несигурност сред останалите министри, тъй като въпросните уволнения не били в резултат на несправяне с работата, а от случайни инциденти, маргинални режисирани протести или недоказани обвинения.

"Как можем да очакваме, че изградени с десетилетия професионални специалисти ще изпълняват съвестно служебните си задължения, когато са поставени под ежедневен страх да бъдат уволнени, без основание и без причина, унизени пред обществото и принудени да представят въпросните уволнения като свои лични решения за оставка", се подчертава в позицията на НФСБ.

За партията на Симеонов нито един от тримата министри - Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски, няма пряка вина за катастрофата в Своге, виновен според тях е само шофьорът. 

Партията на Симеонов решава дали да остане в управлението

Партията на Симеонов решава дали да остане в управлението

След оставките на Нанков, Московски и Радев

"Каква е "политическата" вина на поелите "политическа" отговорност министри, след като уволнението им не е извършено с политическо решение на коалицията", питат от партията на Валери Симеонов и подчертават, че "на кой нормален човек не му е ясно, че с въпросните уволнения министър-председателят цели бързо погасяване на общественото недоволство и опазване на личния си рейтинг.

Принудителните оставки на министрите Нанков, Радев и Московски са последния срамен случай от поредицата оставки под външен натиск, а не по причина несправяне със служебните задължения, изтъкват от НФСБ и припомнят уволненията на ген. Николай Петров като здравен министър, на Димитър Главчев като председател на Народното събрание, неприетите оставки на Делян Добрев, Теменужка Петкова и Бисер Петков и др. кадрови решения на Борисов.    

ВМРО иска Коалиционен съвет след оставките

ВМРО иска Коалиционен съвет след оставките

Сидеров смята, че Валери Симеонов проявява "излишна нервност"

"Ние от НФСБ още веднъж подчертаваме, че тежките реформи трябва да бъдат проведени и отговорността за това трябва да бъде неизбежно понесена. Искаме да припомним на коалиционните ни партньори, че девизът на партията ни, приет и за девиз на коалицията, е БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО, а не РЕЙТИНГЪТ НАД ВСИЧКО!", предупреждават коалиционните партньори на премиера и посочват, че НФСБ ще гласува против оставките на Нанков, Радев и Московски.

От НФСБ утре ще дадат пресконференция, на която се очаква да обявят дали остават или не в управлението.