Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов уведоми червения депутат Елена Йончева да очаква "интересен диалог с институциите" относно разкритията за оградата по българо-турската граница.

"Извършва се организирана кампания за клевета спрямо някои хора", обясни Симеонов пред bTV във връзка със сигналите на Елена Йончева за корупционни схеми при изграждането на възпрепятстващото съоръжение по границата ни с Турция.

БСП сезира ДАНС и прокуратурата за оградата на границата

БСП сезира ДАНС и прокуратурата за оградата на границата

Елена Йончева разтревожена, че се търгува с националния интерес

Симеонов е категоричен, че такива схеми няма. По думите му има 2-3 километра от оградата, които се изграждат в момента.

Припомняме, на 2 юни, петък, червеният депутат Елена Йончева посочи, че има корупционна схема със строителството на възпрепятстващото съоръжение по българо-турската граница.

Става въпрос за 21 км от участъка на оградата по българо-турската граница в Хасковска област, от река Тунджа до река Марица. В този район оградата е едноредова, а в проекта е било предвидено изготвянето на двуредова ограда.

Йончева изрази съмнения за тежка корупционна схема, както и за търговия с националната сигурност. В отговор вътрешният министър Валентин Радев посочи, че ще отиде на инспекция по границата.

На 7 юни, сряда, Йончева заяви и че камерите по границата ни с Турция не работели. По думите ѝ техническите средства за наблюдение в пограничните райони от КПП "Капитан Андреево" до КПП "Лесово" не работят заради изтекъл договор за поддръжка, което прави границата ни неохраняема.

Симеонов е бързал да се изгради ограда за спиране на "пълчища"

Симеонов е бързал да се изгради ограда за спиране на "пълчища"

Това е предпочел Симеонов с разбирането на Горанов и Борисов

Тогава, в отговор на сигналите на червените депутати, Симеонов обясни, че в края на 2015 г. оградата е трябвало да бъде спешно завършена, поради което било наредено едноредовото ѝ изграждане, което да спре "пълчищата" от мигранти. Симеонов заяви и че България трябва да се гордее с най-стабилната ограда в целия ЕС, която спокойно може да бъде наречена Великата българска стена.

На 15 юни, четвъртък, Валери Симеонов инспектира границата ни с Турция с военен хеликоптер.

Валери Симеонов инспектира оградата по границата с военен хеликоптер

Валери Симеонов инспектира оградата по границата с военен хеликоптер

След скандала с разкритията на Йончева

Тогава проверката по границата показа, че между Ямбол и Хасково няма ограда по границата ни с Турция, а по съоръжението нямало и достатъчно камери. 

По думите на Симеонов всички българи наистина трябва да се гордеят със оградата по границата. Според него не трябва да се говори пренебрежително за едно такова съоръжение, което би трябвало да предизвиква гордост у българите и което е символ на националната ни сигурност.

В допълнение Симеонов посочи, че България е на първо място по защита на мигранти.

Относно огледа на оградата с хеликоптер заместник премиерът обясни, че е поканил големите опоненти от БСП, ДПС и други, да извършат проверката съвместно, но те не изявили желание.

В този контекст Симеонов добави, че огледът с хеликоптер е бил обсъден в Министерския съвет. Огледът е извършен с хеликоптер на Министерството на отбраната. Разходите по огледа възлизали на 14 хил. лв.

Симеонов добави и че той лично е дарил 14 хил. лв. на Министерството на орбатана, за да не се спекулирало, че за огледа е била използвана държавна собственост, "въпреки че това беше държавна проверка", заключи той.