Скандал се разрази в Комисията по икономическа политика и иновации, която в понеделник следваше да разгледа и гласува промените в Застрахователния кодекс, които да задължат българските застрахователи да изплащат автоматично всяка претенция за щета, станала в чужбина и изискана от чужд застраховател. Предложението е входирано от Министерски съвет и преработено на работна група преди второ четене. Основният аргумент на вносителя - това е изискване по задълженията на България за влизане в Еврозоната, като неприемането на промените ще спре пътя на страната ни към единната европейска валута.

В крайна сметка заседанието на комисията се преобрази в своеобразна кръгла маса, защото кворум не бе събран, а законопроектът не бе гласуван, като, поне засега, няма как да влезе за гласуване в пленарна зала в оставащите три дена работа на настоящото 48-о Народно събрание. Отсъстваха представителите на ГЕРБ с изключение на заместник-председателя на комисията Александър Иванов, както такива и на ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход", а в залата се появиха единствено представители на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Макар и да не е член на комисията, на заседанието в подкрепа на промените се яви и съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Основните опасения на застрахователите, изказани в медийното пространство - промените могат да доведат до увеличаване на застрахователните измами, а застраховката "Гражданска отговорност", заради повишените разходи, може да поскъпне до 600 лева за гражданите и в пъти повече за транспортните фирми.

Превозвачите против 10 000 лв. за Гражданска отговорност

Превозвачите против 10 000 лв. за Гражданска отговорност

Заради законодателни промени, застрахователите ще повишат критично цените

"Ние сме припознали напълно текста, внесен от Асоциацията на българските застрахователи. Ние сме тези, които бранят това потребителите да не плащат двойно повишение на Гражданската отговорност, това са два милиона човека. (...) Повишаването на цената ще се отрази върху всеки един български гражданин, върху всеки един бизнес, върху всеки, който предоставя стоки и услуги на българските граждани, включително и върху цената на хляба. Като се изважда това като приоритет за членството в еврозоната, насърчаваме българските граждани да се противопоставят на пълноправното членство на България в Еврозоната", заяви Александър Иванов от ГЕРБ.

"Предложението, което сме внесли в резултат от работната група, е на 80% от това което искаха застрахователите. Не виждам какъв по-голям компромис може да бъде направен. Някои определени кръгове обаче от самото начало казаха, че не искат никакви промени да бъдат приети", контрира на свой ред председателят на икономическата комисия Мартин Димитров. Той и Искрен Митев от ПП са депутатите, припознали от името на политическите си сили предложенията на служебното правителство.

И попита финансовият министър Росица Велкова дали неприемането на законопроекта ще попречи на България да приеме еврото.

"Да, това е проблем за приемането на България в еврозоната. Защото преди да подадем конвергентен доклад (за влизане в еврозоната), трябва да уверим ЕК и всички страни членки, че сме изпълнили ангажиментите си по пост-ЕРМ комитмънта (задълженията, поети от България при влизането в ERM или т.нар. чакалня на еврозоната)", отговори финансовият министър.

"Вашето правителство и Вие като заместник-министър в него" - обърна се Иванов от ГЕРБ към представителите на ПП и ДБ и министър Велкова, "наруши два основни критерия за влизане в еврозоната - да не е инфлацията 20%, каквато беше по ваше време, както и да няма бюджетен дефицит."

Народният представител от ГЕРБ, сам взел си думата, бе прекъснат от Мартин Димитров: "Г-н Иванов очевидно е дошъл тук, за да провали заседанието. Опитва се да сменя темата, когато ГЕРБ изпаднат в неудобно положение, започват да говорят по този начин."

"Абсолютно жалка история", не пропусна да отбележи и Ивайло Мирчев от ДБ. "Да викнем квесторите! Плашиш ли ме? Квестори казах, не те плаша", разви се и директен диалог на изключени микрофони между представителя на ГЕРБ и депутатът от "Промяната" Димитър Недялков.

"Днес ГЕРБ проваля еврозоната", обяви Мартин Иванов, като думите му бяха посрещнати с аплодисменти.

Макар и застрахователите нееднократно да искаха думата, тя бе дадена на представителите на работодателските организации, всички от които - АИКБ, КРИБ и БСК, се обявиха "за" предложените законови промени. Против са единствено от Съюза за стопанска инициатива.

"Категорично и в пълнота подкрепяме изменението в Застрахователния кодекс. Смятаме, че промените дават ефективен механизъм за работа на гаранционния механизъм. Опасенията и предложенията в обратна посока обезсмислят до голяма степен този гаранционен механизъм и не трябва да бъдат подкрепени. Гражданската отговорност да не поскъпне, а да стане по-евтина", каза Добрин Иванов от АИКБ. Най-важният аргумент според бизнеса обаче е това, че промените в кодекса ще отворят пътя ни към еврозоната.

"Съществува ли и минимална възможност да се повиши гражданската отговорност?", попита отново Александър Иванов от ГЕРБ, без председателят на комисията да му даде думата. Мартин Димитров отново реагира остро и прекъсна представителя на партията на Борисов, след което Иванов напусна заседанието. "Няма никакво основание, дори да си против, да не си на заседание и да саботираш приемането на България в еврозоната. Бягат като партизани", коментира след напускането на колегата си Димитров.

Даниел Лорер от ПП пък изтъкна като фактор за нуждата от приемане на промените факта, че българското застрахователно бюро дължало значителни суми на застрахователи в чужбина, което накарало Еврокомисията да постави това условия за влизането ни в еврозоната.

Застрахователите предупреждават за поскъпване на Гражданска отговорност

Застрахователите предупреждават за поскъпване на Гражданска отговорност

Опасяват се и от застрахователни измами

Най-накрая думата взе и представител на застрахователите - Борислав Богоев, председател на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ). И заяви - в сравнение с периода 2017-2020 година в момента се дължат "изключително малко средства".

"За 2018 година към българското бюро има издадени 5699 искания за гаранции на стойност 19,6 млн. евро. За същата година към бюрата извън България има 1864 броя искания на обща стойност 7,6 млн. евро. За 2021 година към нас има 792 искания за 4,78 млн. евро, с лихвите към 8,5 млн. евро. За другите бюра броят е 11 550 за 49,36 млн. евро. За 4 години това бюро с този управителен съвет е успяло да намали 8 пъти задълженията", изтъкна Богоев.

Дебатът категорично се политизира, коментира на въпрос на News.bg Благоев. "Казах, че няма как цената на Гражданската отговорност да остане същата, а не че ще се повиши", уклончив бе той на питане с колко би скочила полицата за гражданите и бизнеса. "Неповишаването на цената на ГО означава, че някой слага административна граница, което в пазарни условия няма как да се случи."

Основният проблем според застрахователния бранш - още на другия ден след приемането на промените да "полетят" искания за гаранции и плащания от чужбина за редица "спорни случаи".

КФН: "Гражданска отговорност" не поскъпва заради повишените вноски на застрахователите

КФН: "Гражданска отговорност" не поскъпва заради повишените вноски на застрахователите

Фирмите не са длъжни да питат Комисията за финансов надзор при вдигане на цените