Скандалът в „Младост" е само една брънка от цяла порочна верига. Това заяви бившият областен управител на София-град Росен Малинов, съобщават от БСП-София. Той обясни, че скандалът със застрояването на детска площадка в квартала е един от многото случаи с издаване на разрешителни за строежи върху зелена площ или площадки в междублоковите пространства на жилищните комплекси.

Припомняме, че Изпълнителната комисия на ГЕРБ свали доверието си от кмета на район „Младост” д-р Цвета Авджиева и поисканата й оставка. До това се стигна след протести срещу строеж в междублоково пространство. Премиерът Бойко Борисов обяви, че лично той се е разпоредил Авджиева да подаде оставка.

Росен Малинов намира за смущаващо в случая с кмета на „Младост” съобщението, че ГЕРБ иска оставката й. По думите му то било „ни в клин, ни в ръкав”. Той изтъква, че местната власт е самостоятелна и независима. Малинов пита защо комисията на ГЕРБ е решила, че кметицата трябва да си ходи, при положение, че тя я е утвърдила.

ГЕРБ поиска оставката на кмета си в столичния „Младост"
Обновена

ГЕРБ поиска оставката на кмета си в столичния „Младост"

Заради разрешението на строеж в междублоково пространство

„Сега обаче наближава кандидат-президентска кампания, а се появиха и разни други нелицеприятни за правителството случаи като екстрадицията на Бююк и се наложи да бъде включено едно нещо, което се нарича кризисен PR", коментира бившият областен управител. Това било отместването на вниманието на хората от по-големия проблем към по-малкия.

Малинов е почти сигурен, че кметът на район „Младост” няма вина в случая със строителството в зелена зона. „Отново се потвърждава приказката за добрия цар и за лошите боляри. Гражданите пъшкат под гнета на болярите и се надяват на царя. В един момент царят става, посочва един болярин и му казва: „Ти си лош, много крадеш!". И го маха. А гражданите викат: "Царят си е на място! Да живей!". После идват избори и гражданите пак гласуват за царя", заяви още Малинов.

Кметът на „Младост“ стойностен и ерудиран, но влияел на авторитета на ГЕРБ
Обновена

Кметът на „Младост“ стойностен и ерудиран, но влияел на авторитета на ГЕРБ

Цветанов е убеден, че пак ГЕРБ ще спечели там

Росен Малинов коментира, че проблемът в „Младост", а и подобните му в цяла София, се корени още в така наречения закон „Лучников", по-точно в неговата разширена и допълнена поправка, която засягала възстановяването на земеделски земи в урбанизираните територии.

По димите на Малинов всичко, което е било картофени и царевични ниви около София с бюджетни пари на Столична община и на правителството, е било урбанизирано. Била създадена инженерна социална и транспортна инфраструктура. Сега всичко е възстановено на собственици на нивите. Тези имоти обаче вече не били ниви, а попадали в междублоковите пространства. Росен Малинов е категоричен, че в това се корени целият проблем. Той прогнозира, че тепърва ще изкачат много подобни казуси.

Малинов смята, че вторият и по-голям проблем е в параметрите на общия устройствен план, приет по време на управлението като кмет на Бойко Борисов. Стартирането и реализацията му били дело на доскорошния главен архитект на София Петър Диков. В него имало и нарушение, което постоянно се премълчавало.

Росен Малинов обясни, че по закон досега всеки от 24-те столични района е трябвало да има приет и утвърден Подробен устройствен план. Подобни планове обаче все още липсвали в повече от половината райони. Тези пък, които имали, били оспорвани от собственици в съда.

Малинов можел да изброи десетки подобни „горещи” точки на София като „Младост”. Те можели да пламнат всеки момент.

„Важен в случая е принципът - как се отработват тези положения. Защото водещ в ситуацията трябва да бъде общественият интерес, а не корпоративният. Това е философия, която е коренно противоположна на тази на ГЕРБ и резултатите се виждат”, коментира бившият областен управител.