Скандалът за избор на тип изтребител за ВВС няма общо с избора на самолет, а е вид димна завеса, прикриваща ставащите в страната кризи, сред които и тази в МВР. Възможно е създаването на анкетна комисия в парламента за проверка на сделката да се използва и за забавяне на процедурата с няколко месеца, така че разходът да не бъде направен през тази година. Това заяви журналистът Красимир Грозев, който работи в специализирано списание за авиотехника.

Според него е нормално да бъде разсекретен докладът на комисията в МО, класирала офертите за самолетите и да бъде показана методиката, по която е направена оценката.

Преговаряме с Швеция за закупуването на изтребители "Грипен"

Преговаряме с Швеция за закупуването на изтребители "Грипен"

Борисов иска да обвърже сделката с шведски инвестиции у нас

Грозев коментира, че заради скандала за пръв път е било показано реалното класиране на експертната комисия. Той определи дисквалификацията на офертата за употребяваните Ф-16 като изненадващо.

Второто интересно развитие е, че военният министър даде някаква пътна карта за нещата, които трябва да се случат оттук нататък - да се променят инвестиционните проекти за новите изтребители, патрулните кораби, да се сложи разсрочено плащане - това беше до петък.

В неделя имаме един завой на почти 180 градуса, в който се започва с една анкетна комисия и в който прозвучаха едни обвинения за откровен лобизъм и дори намеци за корупция по високите етажи.

Изтребител, лесен за поддръжка и на изгодна цена, иска Каракачанов
Обновена

Изтребител, лесен за поддръжка и на изгодна цена, иска Каракачанов

Настоява за задължителна наборна военна служба

Проектът на Сухопътни войски още се изготвя, обяви Грозев. Няма инвестиционен план, а да не говорим за пускане на документи и правене на конкурси. Дори и проектът да върви с нормално висока за България скорост, не мисля, че там ще има подпис върху договор с избран изпълнител в следващите поне година и половина - две.

Битовизираме нещо, което е стратегически важно - националната ни сигурност, от което не печели никой. Това каза политологът Анастас Стефанов пред БНР по повод искането за анкетна комисия, която да проследи как е избран шведския изтребител "Грипен" за армията ни. Той определи взаимоотношенията между Министерския съвет и президентството като добросъседски въпреки закодирания в политическата ни система конфликт.

Модернизацията на армията да става с грижа за хората, призова Румен Радев

Модернизацията на армията да става с грижа за хората, призова Румен Радев

Президентът защити своя съветник Пламен Узунов

Стефанов коментира, че подозренията за корупция и лобизъм се дължат на това, че сделките у нас никога не минават безпроблемно на публично равнище.

Тъй като голяма част от страните по света не са военни производители на тежка техника, разбира се, че има геостратегически сблъсъци на доставчици и различни лобисти. Това винаги го има. Въпросът е все пак да има някаква елементарна последователност при действията на институциите, когато се вземат решения за стратегически инвестиции.

Няма да захаросаме доклада за армията, ще предложим рецепта как да я оздравим, убеждава Каракачанов

Няма да захаросаме доклада за армията, ще предложим рецепта как да я оздравим, убеждава Каракачанов

Увеличение на заплатите в отбраната може да се случи с бюджета за 2018 г.

Стефанов припомни, че страната ни отдавна е поела ангажимент към НАТО за модернизация на въоръжението си.

В коментар на исканията на полицаите за по-високи заплати, Стефанов коментира, че и като персонал - заети лица, и като функция и роля за никого не е тайна, че служителите на МВР са доста натоварени в последните години поради причини от различно естество. Има нерешени проблеми в този сектор, както и в редица други обществени сектори. Когато се отлагат едни проблеми с години, в един момент има отпушване на социалното напрежение. Тепърва предстои да видим развитие на комуникацията с властта.