"Оказа се, че в политиката трябва да си лъжец. Колкото по-добър лъжец си, явно толкова по-добър политик си". Това заяви пред БНР лидерът на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов.

"Знаех го, но не предполагах, че е точно по този начин. Брутално. Безапелационно. Без никакъв срам", отбеляза той.

По негови думи най-голямата лъжа, на която е станал свидетел, е "Капитан Андреево". "Другата е, когато гледах по телевизията как бившият министър-председател каза, че съм му се обадил и съм го попитал къде е моят милиард. Това е един от случаите, когато наистина ми е увисвала мандибулата. Това са абсолютни лъжи. Другото е, че съм мафиот", изреди Трифонов.

Той заяви, че нещата, които са касаели ИТН по време на коалицията, са били ежедневни, а "другите коалиционни партньори по това време - БСП и ДБ, си мълчаха, докато ПП лъжеха".

По негови думи голяма част от хората искат да бъдат излъгани красиво, да им се обещае нещо. Така той обясни резултата на партията на последните парламентарни избори.

ИТН чака 8,5% на изборите, Слави не казва с кого би се коалирал

ИТН чака 8,5% на изборите, Слави не казва с кого би се коалирал

Референдум за президентска република и провал на 48-то НС – съвпадение, според Слави Трифонов

Трифонов отбеляза, че "изчегъртването" на ГЕРБ не се е случило, защото това не можеш да го направиш сам.

Той подчерта, че "Продължаваме промяната" и Кирил Петков са другото лице на ГЕРБ - били същите като поведение.

"В тази система, която сега съществува в България, изпълнителната власт подчинява парламента. Много е шантаво, но го видях с очите си. Реално този, който управлява, е министър-председателят, а парламентарните сили, които го подкрепят, са негови слуги", обясни лидерът на ИТН.

Понеже аз не съм такъв и не желая, не сме били част от желанията на министър-председателя който и да е той, в случая Кирил Петков - затова не се получи, допълни той.

Трифонов заяви, че властта, парите и славата са голям дявол и обясни как в рамките на няколко месеца ПП променили рязко поведението си - от коалиционни партньори се превърнали в господари.

"Те лъжат, гледат в очите и лъжат. Виждал съм много лъжци. Тези просто така са устроени явно", възмути се лидерът на ИТН, визитайки бившите си коалиционни партньори. На него са му еднакво "несимпатични" обаче и ПП, и ГЕРБ.

По тази причина според него системата трябва да бъде променена.

Трифонов е уверен, че президентската република е по-добра от парламентарната, тъй като така ще се контролират много по-адекватно властите в страната.

"Бяхме прави" - ИТН отново готови да излязат в изборна битка

"Бяхме прави" - ИТН отново готови да излязат в изборна битка

Тошко Йорданов е щастлив от факта, че сега парламентарно представените партии не могат да си измият ръцете с ИТН

Сигурен съм, че в една такава ситуация парламентът ще има много по-голяма власт да контролира президента, отколкото в момента контролира министър-председателя, посочи той.

Запитан дали би се коалирал с ГЕРБ, ако от това зависи съставянето на правителство, лидерът на ИТН обеща, че ако партията му влезе в следващия парламент, ще направи всичко възможно той да е работещ такъв.

Трифонов не изключи нито една възможна коалиция в следващия парламент.

Според него ИТН има сериозен шанс да влезе в следващото Народно събрание. Той самият вероятно щял да участва в тези избори лично като водач на листа. За нищо на света обаче не би станал министър.

По негови думи партията може да е много полезна. "Правя това, което смятам, че е правилно, до момента, в който разбера, че е безсмислено. Тогава спирам да го правя. Не смятам още, че е безсмислено и не смятам, че е редно да се отказвам в момента".

Трифонов посочи, че основната цел на ИТН в парламента ще бъде да е гарант за това, което ще се случи на референдума.

"Александър Николов е професионалист, аз му се доверявам", заяви той по повод повдигнатите обвинения срещу длъжности лица, включително енергийния министър в правителството на Кирил Петков от квотата на ИТН. Според него тези обвинения ще отпаднат и този случай няма да се отрази на предизборната ситуация, нито ще има негативен ефект върху ИТН.

И НАТО, и ЕС са ни еднакво и безусловно важни, категоричен бе Трифонов. Той изтъкна, че е "за" еврото и влизането ни в еврозоната.

Относно темата "Северна Македония" той заяви: "Хората се убедиха, че т.нар. македонци действат само когато са притиснати до стената. Иначе виждаш какво правят. Това е много тъжно".

Трифонов посочи, че ако зависи от него, ще направи всичко възможно да ги притисне. Той бе категоричен, че отново трябва да се наложи вето за влизането им в ЕС.